Wykonanie
Młody szpinak, świeży, zieloniutki, po prostu kusił. A ile można jeść
cannelloni ze
szpinakiem, lazanię ze
szpinakiem, muszle ze
szpinakiem... tym razem zupa szpinakowa.250g
świeżego szpinakukilka
ziemniaków1
cebula600ml
bulionu warzywnego600ml
mleka2 łyżki
masłasól,
pieprzMasło rozpuścić w rondlu, wrzucić na nie pokrojone drobno
ziemniaki i posiekaną
cebulę. Dusić pod przykryciem około 20 minut. W drugim rondlu doprowadzić do wrzenia
bulion z
mlekiem i wlać do
ziemniaków. Zagotować. Wrzucić posiekany
szpinak i gotować 1-2 minuty. Całość zblendować. Podając można skropić
oliwą rozmarynową albo kleksem
śmietany.Przepis wg Rachel AllenA teraz
będę się chwalić imieninowo urodzinowymi prezentami. Wszystkie bardzo trafione i wspaniałe i prawie natychmiast wykorzystane
Jak widać na załączonych zdjęciach rodzinka dba o mój rozwój kulinarny. Foremki ceramiczne do zapiekania, silikonowe formy na muffinki w kształcie kwiatków, siekacz do kruchego ciasta to zasługa rodziców a trzepaczki kuleczkowe - moje marzenie zawdzięczam Michałowi. Książki też jak najbardziej związane z kuchnią. "Lunch w Paryżu" Elizabeth Bard zawiera poza świetnie napisanym opowiadaniem mnóstwo prawdziwych przepisów -
będę testować sukcesywnie. Kolejna książka to "Moje życie we Francji" Julii
Child... nie trzeba chyba przedstawiać. A trzecia z
serii kulinarnej to "Villa Mirabella" Petera Pezzelli to również pozycja z kuchnią w tle. I ostatni prezent z tego zdjęcia to notes Moleskine na moje własnoręcznie wpisane przepisy - czyli moja prywatna książka kucharska - jest cudny. Filmik ze stronki Moleskine poniżej pokazuje jak go ładnie można wykorzystać :)