Wykonanie
Zaraz koło pomidorowej to następna najsmaczniejsza zupa jaką
jadłam. Jej zapach kojarzy mi się z przedszkolem, bo właśnie tam tak pachniało. Wcześniej nie robiłam zup na
mleku a teraz wiem, ze to błąd. Bo smakuje nieziemsko. Zajadaliśmy aż uszy się trzęsły ;) Gorąco polecam !!! Przepis pochodzi od Rachel Allen ja natomiast znalazłm go na blogu Moja kuchnia .
Składniki :250 g
świeżego szpinakukilka
ziemniaków ( dałam nie za duże 4 )1
cebula600 ml
bulionu600 ml
mlekasól,
pieprzdwie łyżki
masłaCebulę i
ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy
masło, wrzucamy warzywa, dusimy pod przykryciem jakieś 20 minut ( u mnie było to krócej,
ziemniaki dość szybko zmiękły ). Uwaga żeby nie przypalić, pamiętajcie o mieszaniu co jakiś czas. W innym rondlu doprowadzamy do wrzenia
mleko wraz z
bulionem. Po zagotowaniu tej mieszanki przelewamy do
ziemniaków i znowu czekamy aż się zagotuje. Gdy tylko zacznie wrzeć wrzucamy
szpinak, dosłownie na 1-2 minutki. Zestawiamy z ognia, doprawiamy, miksujemy.Ja podałam z grzankami choć niekoniecznie, według uznania.Smacznego :)