Wykonanie
Pomysł na tę zupę pochodzi z książki "Dzieci w Paryżu nie grymaszą", gdzie dosyć szeroko omówione zostało menu francuskich żłobków. Krem z
pora z
mlekiem kokosowym jest jednym ze standardowych dań podawanych w placówkach dla dzieci do
trzech lat. Dzieci dostają również
sery pleśniowe,
szparagi,
fasolkę szparagową zapiekaną z
boczkiem i wiele innych rzeczy, które nawet nie przyszłyby na myśl polskim, poczciwym żłobkowym kucharkom albo podrzędnym firmom cateringowym dostarczającym przedszkolom pomidorówkę z kartonu i gulasz z lekko nieświeżych kotletów
schabowych.Składniki:2 duże
pory (bez liści)2 duże
ziemniaki2/3 szklanki
mleka kokosowego3 łyżki
masła3/4 litra
bulionu warzywnegomała, łagodna
cebula albo 3-4
szalotkisól,
pieprz,
chili w proszku,
szczypiorekPrzygotowanie:1.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, opłukać.2.
Pora pokroić w krążki, a
cebulę w piórka.3. Na dużej patelni (najlepiej typu wok) rozgrzać
masło, wrzucić
pory,
ziemniaki i
cebulę, dusić ok. 10-15 minut często mieszając.3. Podduszone warzywa zalać
bulionem (lub przełożyć do garnka z
bulionem). Dusić aż
ziemniaki będą miękkie.4. Zmiksować wszystko na gładki krem, dodać
mleko kokosowe, doprawić
solą i
pieprzem, dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dodać nieco wody/bulionu, by zupa miała konsystencję zupy, a nie gęstego musu.5. Zupę podawać posypaną
chili i
szczypiorkiem.