Wykonanie
Bardzo lubię omlety i w ostatnim czasie są u nas często... :) Dzisiaj propozycja kolacyjna, czosnkowa, lekko pikantna, bardzo smaczna! :) Raczej na kolację niż śniadanie, ale to moje osobiste odczucie :) Częściowo podpatrzone u Doroty :)Potrzebujemy (dla 2 osób):- 4
jajka,- 3 łyżki
mleka,- 2 ząbki
czosnku,- 2
pomidory,- suszone
płatki chilli,- parę mini kulek
mozzarelli,-
sól,-
pieprz,-
zioła prowansalskie,-
szczypiorek.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Jajka wbić do garnuszka, dodać
mleko, przeciśnięty
czosnek, sporą szczyptę
soli,
pieprz, łyżeczkę
ziół prowansalskich i ok. 2 łyżeczek
płatków chilli. Rozkłócić.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pozbawić soku i nasion. Miąższ pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i podsmażyć, by pozbyć się zawartej w pomidorach
wody. Wlać
jajka z
przyprawami, wymieszać i zostawić. Po kilku chwilach dodać pokrojone kuleczki
mozzarelli. Można przykryć (ja nie miałam tak dużej przykrywki :P). Smażyć do ścięcia się
jajek. Przekroić na pół, przełożyć na talerz. Posypać
szczypiorkiem :)