Wykonanie
Chleb to jedno z moich najpiękniejszych wspomnień z dzieciństwa, ale i codzienny posiłek w naszym domu. Choć najczęściej kupujemy
chleb w piekarni, od czasu do czasu piekę
chleb sama . Nie zawsze mam czas upiec pracochłonne
chleby na zakwasie, czasem zatem raz dwa robię proste
chleby pszenne. Ostatnio szczególnie polubiliśmy
chleb orkiszowy do odrywania
pomidorowo-
ziołowy, jest doskonały do dań z grilla!
Jadę czasem autem, albo piszę coś na komputerze, liczę,
płatkiem ucha wsłuchana w Trójkę (jak zawsze), gdy nagle porywa mnie nuta, głos, dźwięk,
melodia. Porywa tak bardzo, że oderwana od własnych myśli nie potrafię jej umiejscowić, odnaleźć. Czemprędej chwytam za komórkę, odpalam ukochaną aplikację SoundHound i kilka sekund później mam. Złapałam. Apka przekopuje się przez ogrom światowej muzyki i podaje jak na tacy wykonawcę, tytuł i płytę. A
potem wracam do domu, siadam do pisania kolejnego posta na blog i wracam do nut, które mnie zachwyciły. Włączam je w Spotify, piszę, słucham, słucham, piszę, natycham się i zachłystuję. Słowa płyną same, litery wyskakują
spod opuszków palców. Nim przebrzmi wyszukany utwór jestem już po dwóch pierwszych akapitach posta, klikam "włącza
radio utworu" i po chwili otula mnie muzyka, którą się zachwycam. Nim dopiszę ostatnei słowo, baterie muzyczne naładowane są na kolejny wieczór. Na dobre
wino, poćwierkujący ptasimi trelami koniec dnia. I tylko żab mi zal, które w poprzednich, znacznie wilgotniejszych latach dawały z wieczora prawdziwe koncerty. Posłuchajcie dziś ze mną jak Lord Huron zachwyca w "The Night We Met" ...
Chleb pszenny lub pszenno-żytni jadamy codziennie . Zazwyczaj kupujemy go w ulubionej piekarni - najczęściej jest prosty, zwyczajny
chleb pszenny na zakwasie z dodatkiem
drożdży, czasem
chleb razowy, żytni, czy żytnio-pszenny. Na szczęście nikt w naszym domu nie jest chory na celiakię, zatem nie musimy unikać glutenu, a ja przyznam, że należę do klubu GlutenLove i trochę nie wyobrażam sobie życia bez
chleba. Bardzo namawiam Was do znalezienia swojego ulubionego
chleba, poszukajcie w lokalnych piekarniach, które istnieją wokół Was.
Dajcie się przyciągnąć zapachowi gorącego
chleba przywożonego prosto z piekarni do sklepu spożywczego nieopodal. My po ulubiony
chleb jeździmy kilkanaście kilometrów, a jako, że mieszkamy na wsi, na wszelki wypadek zawsze mam zamrożonych kilka bochenków tego, który lubimy najbardziej.
Absolutnie nie jestem wybitnym piekarzem, czy nawet aspirującą piekareczką. Bardziej miłośnikiem
chleba, dla którego samodzielne pieczenie
chleba jest czystą
magią . Jeszcze kilka lat temu nie wyobrażałam sobie, że
będę potrafiła sama upiec dobry, prawdziwy
chleb . Dziś po warsztatach
chlebowych, własnych zabawach z zakwasem,
drożdżami i formowaniem bochenków mam tę frajdę, że piekę. I tym pieczeniem zarażam ciut ciut moje dzieciaki. Chciałabym, żeby "wyszły z domu" z umiejętnością pieczenia
chleba. Prostego
pszennego chleba na drożdżach, niewymagającego
chleba bez wyrabiania, może z czasem pracochłonnego
chleba pszennego na zakwasie w stylu francuskim . Pieczenie
chleba to prawdziwe czarodziejstwo!
Chleb jadamy z pasztetem,
pomidorem, z jajecznicą, z
dżemem,
twarogiem albo jeszcze ciepły z samym
masłem. Ale czasem piekę
chleb, który nie wymaga niczego . Jest wyborny sam w sobie, bo zawiera już wszystko, czego potrzebuje by być samodzielną przekąską, drugim śniadaniem, albo fantastycznym dodatkiem do
mięs z grilla. To
chleb do odrywania, do którego podania nie trzeba nawet podawać noża. Taki
chleb piekę na
mące orkiszowej - orkisz to zdrowsza, stara odmiana pszenicy z dodatkiem samodzielnie mielonej
mąki orkiszowej.
Dla zdrowia często wybieram
pieczywo z
mąki pełnoziarnistej i taką
mąkę dodaję też do
pieczywa, które sama piekę, a nawet sama ją robię. Wystarczą dwie garści ziarna orkiszu, dobry blender/młynek i w kilkanaście sekund pełnoziarnista
mąka gotowa.
Chleb, a szczególnie pełnoziarnisty, jest ważnym źródłem błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, żelaza, cynku i selenu . Jeśli nie mamy uczulenia na gluten, czy jego wrodzonej nietolerancji, nie dajmy się zwariować powszechnej modzie na unikanie glutenu. Po prostu jedzmy
pieczywo mądrze - wybierając takie, które nam smakuje, jest najlepszej jakości, pełnoziarniste, z mieszanych zbóż i niekoniecznie do każdego posiłku. Ja staram się jeść
pieczywo w pierwszej połowie dnia, wieczorem stawiam na warzywa i
kasze.
Chleb do odrywania to o tyle ciekawa jego wersja, że dosmaczasz go tak, jak lubisz. Na przykład
ziołami,
czosnkiem i
suszonymi pomidorami.
Chleb jest bardzo prosty i szybki do zrobienia, a stanowić może miłą odmianę jako
pieczywo podane na letnim przyjęciu grilowym. Zróbcie go koniecznie, jest wspaniały!proporcje na 2 podłużne blaszki ok 12x35cm
masło ziołowo-
pomidorowe40g
szalotki lub
cebuli cukrowej2 ząbki
czosnku30g
suszonych pomidorów w
oliwie (odsączonych z
oliwy,
oliwę zachowaj)pół pęczka liści
natki pietruszkipół doniczki liści świeżej
bazyliiigiełki z 2 gałązek
rozmarynu1/3 pęczka
tymianku1 łyżeczka
soli gruboziarnistej1/2 łyżeczki
płatków chilli100g
masła w temperaturze pokojowej
Szalotkę,
czosnek i
suszone pomidory drobno posiekaj. Osobno posiekaj
zioła. Wymieszaj
zioła z warzywami, dodaj
sól,
chilli i miękkie
masło. Wymieszaj (lub zblenduj) na
masło ziołowo-
pomidorowe.100g ziarna orkiszu (lub pełnoziarnistej
mąki orkiszowej)500g jasnej
mąki orkiszowej typ 63010g
miodu300g ciepłej
wody40g świeżych
drożdży2 łyżeczki
soli50g
oliwy ze słoika z
suszonymi pomidoramigarść porwanych liści
bazyliiJajko i 2 łyżki
mleka do smarowaniaPodłużne blaszki (lub tortownice o średnicy ok 24cm) wysmaruj
masłem.Rozgrzej piekarnik do 200°C.Ziarno orkiszu zmiel w młynku lub blenderze na
mąkę i wsyp do dzieży miksera, dodaj
mąkę orkiszową, ciepłą
wodę z rozpuszczonym w niej
miodem, pokruszone
drożdże,
sól,
oliwę. Wyrabiaj mikserem z hakiem ok 3-4 minut, aż powstanie gładkie ciasto. Na podsypanym
mąką blacie rozwałkuj ciasto w prostokąt na grubość ok 5mm. Posmaruj ciasto
masłem ziołowym i pokrój na 8 podłużnych pasów ok 5-6cm szerokości. Składaj pasy ciasta jak harmonijkę i ustawiaj pionowo do przygotowanych blaszek. Możesz je układać w różnych kierunkach, wówczas
chleb wyjdzie ładniejszy. Rozkłóć
jajko z
mlekiem i smaruj wierzch harmonijek, by były ładnie błyszczące po upieczeniu. Wstaw blaszki do rozgrzanego piekarnika i piecz ok 25-30 minut. Najlepiej funkcja góra+dół bez termoobiegu. Jeśli pieczesz w tortownicy, ustaw ją na blasze, gdyż
masło może wyciekać w trakcie pieczenia. Po upieczeniu wyjmij
chleb z blaszki i wystudź na kratce. Podawaj lekko ciepły, jest wspaniały!wersja na ThermomixDo naczynia miksującego wsyp ziarna orkiszu -> zmiel 10sec / obr 10Dodaj
mąkę,
miód rozpuszczony w wodzie, pokruszone
drożdże,
sól,
oliwę i porwane liście
bazylii-> wyrabiaj 2 min / INTERWAŁWyłóż ciasto na podsypany
mąką blat i postępuj jak wyżej.Do czystego i suchego naczynia miksującego dodaj
szalotki,
czosnek,
suszone pomidory,
zioła i
płatki chilli -> rozdrobnij 15sec / obr 5Dodaj miękkie
masło i
sól -> mieszaj 20sec / obr 3Posmaruj
masłem ciasto i postępuj jak wyżej._________________________________________________________________________ tym wpisem biorę udział w kampanii "
Chleb Dobry " promującej jedzenie
chleba w Polsce