Wykonanie
Tym razem zrobiłam bardziej wg przepisu - bo z
wodą, a nie z
mlekiem. I z większą ilością
suszonych pomidorów. Wyszły ekstra! Zdecydowanie polecam tą wersję :)Składniki:10
suszonych pomidorów, w
oliwie340g ciepłej
wody (w tym 40g do
drożdży)20 g
drożdży5g
soli350g
mąki pszennej chlebowej (w tym łyżeczka do
drożdży)100g
mąki żytniej jasnej2 łyżeczki
miodu (na zmianę
daję czasem melasę)
Pomidory odsączyć i pokroić w paseczki.
Drożdże wymieszać w 40g
mleka i łyżeczką
mąki. Odstawić na kwadrans do napuszenia.Do
wody dodać wszystkie składniki oprócz mąk, wymieszać, dodać obie
mąki, miksować 3-4min. na średnim biegu. Miskę z
ciastem przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na ok. 1-1,5 godziny - ciasto ma podwoić objętość. Po tym czasie, ciasto wyjąc na omączony blat, krótko zagnieść.Ponownie lekko omączyć blat, ułożyć ciasto, oprószyć
mąką i dłońmi rozpłaszczyć w prostokątny placek o grubości ok. 2 cm. Pokroić w dowolne kawałki. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze, odstawić w ciepłe miejsce, na ok. 30 min.Tuż przed włożeniem
bułek do piekarnika spryskać jego ścianki
wodą. Piec w 200st. C, ok. 15-18min, w zależności od wielkości bułeczek. Studzić na kratce.PS po dwóch miesiącach. To są najlepsze
bułki jakie robiłam. I najprostsze. Przygotowywałam je już z mnóstwem różnych dodatków (
dynia,
słonecznik, siemię,
cebulka itede), zamieniałam też
mąkę żytnią na żytnią razową - zawsze się udawały i zawsze były pyszne!Ciasto wyrośnięte
Bułki gotowe do wyrastania
Gotowe
bułkiI w przekroju