Wykonanie
Nie wszyscy o tej
porze śpią, jedni
siedzą w kuchni i kompletnie nie mają poczucia czasu :) Jakieś kilkadziesiąt minut temu zabrałam się do upieczenia bułeczek i jak możecie się domyśleć... wyszły na prawdę dobrze :) Zresztą sami zobaczcie !
składniki potrzebne na 8 dużych bułeczek:- 15g świeżych
drożdży- łyżka
miodu;- 80ml letniego
mleka(nie może być za ciepłe)- 250g
mąki kukurydzianej;- 400g
mąki pszennej- 190ml ciepłej
wody;- 1
jajko;- łyżka
oleju słonecznikowego;- 2 łyżki
oliwy;- łyżeczka
soli;sposób przygotowania:Zaczynamy od przygotowania zaczynu :
drożdże rozgniatamy z
miodem, dodajemy
mleko i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie wsypujemy wszystkie składniki nie użyte wcześniej i wyrabiamy ciasto przez 10 minut. Jest to wersja szybsza bułeczek, ponieważ zaraz po wyrobieniu podzieliłam ciasto na 8 części ( tu widzicie inwencje twórczą :P ) i wstawiłam je do piekarnika na 30 minut na temperaturę 50 stopni - zamiast trzymać je 120 minut pod ścierką w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu bułeczek podgrzewamy piekarnik do 200 stopni, obsypujemy
bułki mąką i wstawiamy je do piekarnika na 25 minut. Po tym czasie pozwalamy im ostygnąć, a następnie można sięzajadać do woli ! Na słodko, słono i na sucho! ;)
bon apettit!