ßßß Cookit - przepis na Bułki pszenno-żytnie z suszonymi pomidorami

Bułki pszenno-żytnie z suszonymi pomidorami

nazwa

Wykonanie

Się siedzi z chorym dzieciakiem na L4, to jak dzieciak przylatuje i woła "mamo, buła!", to człowiek szpera po szafkach, co tam ma w zapasach, szuka odpowiedniego przepisu, dopasowuje go i zakasuje rękawy ;) Co prawda bułki były dopiero na następny dzień na śniadanie, ale co tam, prawda? Zdjęcia kiepskie, niestety. Coś mi ostatnio kolory nie wychodzą, nie wiedzieć czemu :(
Pszenno-żytnie bułeczki z suszonymi pomidorami (od Trufli)
6 suszonych pomidorów, w oliwie
340g ciepłego mleka (w tym 40g do drożdży)
20 g drożdży
5g soli
350g mąki pszennej chlebowej (w tym łyżeczka do drożdży)
100g mąki żytniej jasnej
2 łyżeczki miodu
Pomidory zalać wrzątkiem, moczyć przez 30 min., odsączyć i pokroić w paseczki.
Drożdże wymieszać w 40g mleka i łyżeczką mąki. Odstawić na kwadrans do napuszenia.
Do mleka dodać wszystkie składniki oprócz mąk, wymieszać, dodać obie mąki, miksować 3-4min. na średnim biegu. Miskę z ciastem przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na ok. 1-1,5 godziny - ciasto ma podwoić objętość. Po tym czasie, ciasto wyjąc na omączony blat, krótko zagnieść.
Ponownie lekko omączyć blat, ułożyć ciasto, oprószyć mąką i dłońmi rozpłaszczyć w prostokątny placek o grubości ok. 2 cm. Pokroić w dowolne kawałki (znowu świetnie sprawdził się nóż z Ikei). Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze, odstawić w ciepłe miejsce, na ok. 30 min.
Tuż przed włożeniem bułek do piekarnika spryskać jego ścianki wodą. Piec w 200st. C, ok. 15-18min, w zależności od wielkości bułeczek. Studzić na kratce.
Składniki wymieszane
Wyrośnięte
Uformowane w "wałek"
Pocięte na "bułki"
Jeszcze gorące, prosto z piekarnika :)
I w przekroju
Źródło:http://okolokuchennie.blogspot.com/2014/09/buki-pszenno-zytnie-z-suszonymi.html