Wykonanie
Kolejne
bułki, orkisz i
otręby żytnie. Proste i szybkie w przygotowaniu.Składniki:400 g
mąki pełnej orkiszowej (np Melvit)40 g
drożdży225 ml ciepłego wiejskiego
mleka1 łyżeczka
miodu1 płaska łyżeczka
soliotręby żytnie4 łyżki tłuszczu ( u mnie
oliwa z oliwek ale można dać
olej)
jajo (do smarowania)Przygotowanie:Z
mleka,
miodu, pokruszonych
drożdży i 2 łyżki
mąki robimy zaczyn. Odstawiamy na 10-15 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiewamy dodajemy
sól. oraz wyrośnięty zaczyn, mieszamy wszystko drewnianą łyżką, podsypujemy ciasto
mąką (w
między czasie można już zacząć nagrzewać piekarnik)i wyrabiamy dosłownie przez 4-5 minut, ciasto po wymieszaniu jest już prawie gotowe dlatego nie potrzeba mu dużo czasu. Odstawiamy na 15 minut, następnie wykładamy na stolnicę, wałkujemy delikatnie placek i wycinamy kwadraty, bądź odrywamy po kawałku i formujemy
bułki. Odstawiamy ponownie na 15 minut. Po upływie tego czasu smarujemy
jajkiem i posypujemy
otrębami. Pieczemy 15-20 minut w temp. 190 st. Smacznego