Wykonanie
SkładnikiCiasto:
miód, 30 gram
masło orzechowe, 60 gram
mąka tortowa, 300 gramsuche
drożdże, 7 gram
jajko, 1 sztuka +
mleko (razem ma być 200 ml)
sól, 1/2 łyżeczkiposiekane
orzechy włoskie, 2 łyżkiDodatkowo:nutella, około 16 łyżeczek2 łyżki
oliwy do smarowania
bułekSposób przygotowania1.
Masło rozpuścić z
miodem. Połączyć z pozostałymi składnikami na ciasto. Zagniatać przez 10 minut. Zasypać
mąką. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.2. Ciasto podzielić na 8 równych części. Każdą rozpłaszczyć na placuszek, następnie boki ściągnąć do góry (na kształt sakiewki) i znowu rozpłaszczyć. Dopiero wtedy nakładać po 2 łyżeczki nutelli na każdy placuszek. Końcówki bardzo dokładnie zlepić i układać na blaszce wyłożonej papierem „spojeniem” do dołu. Zostawić na 20 minut do napuszenia.3.
Bułki posmarować
oliwą. Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 200 stopni przez 10-15 minut.oxymorphone