Wykonanie
Z cyklu " Wypiekanie na Śniadanie "
Nie mogłam przejść obok niego obojętnie, sami przyznacie;-) Propozycja cotygodniowego cyklu padła na
pieczywo z bloga Moniki.
Chleb jest dość pracochłonny, ale wynagradza smakiem. Zmieniłam tylko sposób dodania
ziemniaków, które podusiłam, stąd wygląda nieco inaczej niż oryginał. No i
rozmaryn zastąpiłam
czosnkiem,
tymiankiem i
płatkami chilli.
Zdecydowanie jest to jeden z najlepszych
chlebów jakie piekłam.
Składniki (1 duży, lub 2 małe bochenki) - ja zrobiłam z połowy porcji (upiekłam 1 bochenek):2 łyżki zakwasu pszennego (dodałam pszenno-żytniego)1 szklana
mąki2/3 szklanki
wodyWszystkie składniki wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji i pozostaw do przefermentowania w ciepłym miejscu na kilka godzin (8 – 12). Zakwas jest gotowy do dalszej pracy, jeżeli łyżeczka pobrana z zaczynu unosi się na powierzchni
wody. Przygotuj
ziemniaki:0,5 kg
ziemniaków1 łyżka
oliwy2 łyżki posiekanego
rozmarynu (dodałam
czosnek,
tymianek i
płatki chilli)1/2 łyżeczki
soliZiemniaki dobrze umyj i pokrój w kostkę, nie ma potrzeby obierania ich ze skórki. Wrzuć je do miski, dodaj
oliwę,
sól i
rozmaryn. Dobrze wszystko wymieszaj. Przesyp
ziemniaki na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Po tym czasie przemieszaj dobrze
ziemniaki i dopiekaj na złoty kolor przez następne 20 minut. Po upieczeniu wystudź. Przygotuj ciasto właściwe:600 g
mąki chlebowej1 i 1/4 szklanki
wodycały zaczyn z dnia poprzedniego (-2 łyżki na następne pieczenie)1 łyżka
soliupieczone
ziemniakiDo miski wlej
wodę, dodaj zaczyn. Wymieszaj dokładnie, wsyp
mąkę. Zmieszaj tylko do połączenia składników, przykryj miskę ścierką lub foliową reklamówką i odstaw na 20 – 40 minut. Po tym czasie dodaj
sól i wyrabiaj ciasto ręcznie rozciągając je i składając w misce (ok 6 minut) lub mikserem przez ok 3 minuty na pierwszej prędkości i 3 minuty na drugiej. Dodaj wystudzone, przestudzone
ziemniaki i już ręcznie, delikatnie wrób je do ciasta. (Ja podusiłam
ziemniaki i mikserem wymieszałam z
ciastem)Miskę przykryj plastikową siatką i odstaw na 2 godziny, składając w tym czasie trzykrotnie w odstępach trzydziestominutowych. Przefermentowane ciasto wyrzuć na blat i uformuj ciasto w kulę (jeżeli chcesz dwa mniejsze bochenki, podziel ciasto na dwie części i uformuj każdą z nich) i pozostaw na 20 minut. Po tym czasie obsyp kulę
mąką, obróć na drugą stronę i uformuj bochenek. Dobrze obsyp go
mąką i włóż do koszyka wyłożonego ściereczką obsypaną
mąką. Koszyk wsadź do plastikowej torby, dobrze
owiń i najlepiej wstaw do lodówki, aby ciasto mogło w niej wyrastać przynajmniej 8 – 12 godzin.Wyrośnięty bochenek wyrzuć na deskę, natnij i piecz w naparowanym piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 40 minut. Po dwudziestu minutach uchyl lekko piekarnik, aby uwolnić parę.
Chleb najlepiej piec na nagrzanym kamieniu do pizzy, lub bardzo dobrze rozgrzanej blasze. Jeżeli masz żeliwny lub ceramiczny garnek, nagrzej piekarnik maksymalnie i wstaw garnek (razem z pokrywką) na dwadzieścia 30 minut aby się nagrzał. PO tym czasie wyjmij go i umieść w nim
chleb. Piecz pod przykryciem 20 minut,
potem zdejmij pokrywę i dopiekaj przez kolejne 20 na głęboko brązowy kolor.Po upieczeniu
chleb dokładnie wystudź.
Zapraszam na kromeczkę do pozostałych uczestników:-):Iza z bloga Smaczna Pyza,Dorota z bloga Moje małe czarowanie,Monika z bloga Niezapomniane smaki,Małgosi z bloga Smaki Alzacji,Karoliny z bloga Kuchnia z pomysłem Karoliny,