Wykonanie
Majowa Piekarnia u Amber to tym razem piękny
chleb z
rozmarynem i pieczonymi
ziemniakami. Daleko mi do cudnego wypieku Moniki.
Chleb piekłam na kamieniu a nie w garnku. Zrobiłam 2 małe
chlebki, a chyba jeden większy byłby lepszy. Nie wypiekły mi się tak ładnie jak oryginalne, ale były dobrze w środku upieczone, a pieczone
ziemniaki okazały się dobrym dodatkiem. Może trochę poszalałam z ich wielkością, mogły być mniejsze kawałki. Żałuję też, że nie dodałam do ciasta więcej
rozmarynu (oprócz tego dodanego do
ziemniaków) Przepis wybrany przez Amber, a autorką jest prowadząca blog "Gotuje bo lubi" Monika.
przepis kopiuję od Amber2 łyżki zakwasu pszennego1 szklana
mąki2/3 szklanki
wodyWszystkie składniki wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji i pozostaw do przefermentowania w ciepłym miejscu na kilka godzin (8 – 12). Zakwas jest gotowy do dalszej pracy, jeżeli łyżeczka pobrana z zaczynu unosi się na powierzchni
wody. Przygotuj
ziemniaki:0,5 kg
ziemniaków1 łyżka
oliwy2 łyżki posiekanego
rozmarynu1/2 łyżeczki
soliZiemniaki dobrze umyj i pokrój w kostkę, nie ma potrzeby obierania ich ze skórki. Wrzuć je do miski, dodaj
oliwę,
sól i
rozmaryn. Dobrze wszystko wymieszaj. Przesyp
ziemniaki na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Po tym czasie przemieszaj dobrze
ziemniaki i dopiekaj na złoty kolor przez następne 20 minut. Po upieczeniu wystudź. Przygotuj ciasto właściwe:600 g
mąki chlebowej1 i 1/4 szklanki
wodycały zaczyn z dnia poprzedniego (-2 łyżki na następne pieczenie)1 łyżka
soliupieczone
ziemniakiDo miski wlej
wodę, dodaj zaczyn. Wymieszaj dokładnie, wsyp
mąkę. Zmieszaj tylko do połączenia składników, przykryj miskę ścierką lub foliową reklamówką i odstaw na 20 – 40 minut. Po tym czasie dodaj
sól i wyrabiaj ciasto ręcznie, rozciągając je i składając w misce (ok 6 minut) lub mikserem przez ok 3 minuty na pierwszej prędkości i 3 minuty na drugiej. Dodaj przestudzone
ziemniaki i już ręcznie, delikatnie wrób je do ciasta.Miskę przykryj plastikową siatką i odstaw na 2 godziny, składając w tym czasie trzykrotnie, w odstępach trzydziesto minutowych. Przefermentowane ciasto wyrzuć na blat i przedformuj ciasto w kulę (jeżeli chcesz dwa mniejsze bochenki, podziel ciasto na dwie części i uformuj każdą z nich) i pozostaw na 20 minut. Po tym czasie oprósz kulę
mąką, obróć na drugą stronę i uformuj bochenek. Dobrze obsyp go
mąką i włóż do koszyka wyłożonego ściereczką obsypaną
mąką. Koszyk wsadź do plastikowej torby, dobrze
owiń i najlepiej wstaw do lodówki, aby ciasto mogło w niej wyrastać przynajmniej 8 – 12 godzin.Wyrośnięty bochenek wyrzuć na deskę, natnij i piecz w naparowanym piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 40 minut. Po dwudziestu minutach uchyl lekko piekarnik, aby uwolnić parę.
Chleb najlepiej piec na nagrzanym kamieniu do pizzy, lub bardzo dobrze rozgrzanej blasze. Jeżeli masz żeliwny lub ceramiczny garnek, nagrzej piekarnik maksymalnie i wstaw garnek (razem z pokrywką) na dwadzieścia 30 minut aby się nagrzał. Po tym czasie wyjmij go i umieść w nim
chleb. Piecz pod przykryciem 20 minut,
potem zdejmij pokrywę i dopiekaj przez kolejne 20 na głęboko brązowy kolor.Po upieczeniu
chleb dokładnie wystudź.Smacznego!Uwagi:szklanka= 250 mlzrobiłam sobie rozpiskę jak rozłożyć pieczenie. Oto ona:dzień 1popołudniu wyjąć zakwas z lodówki. Wieczorem, ogrzany do temperatury pokojowej , dokarmić i zostawić na noc na ok 12 h.dzień 2ok 10.00 - przygotowanie zaczynu (odstawiamy na 8 - 12 h), pieczemy
ziemniakiok 20 - 21 - wyrabiamy ciasto właściwe21 - 23 - I wyrastanie23 formowanie bochenków i do lodówkidzień 3rano, kiedy
chlebki są już wyrośnięte - pieczemy.Tym razem moje
chleby wyszły mało dopieczone z wierzchu. Drugi bochenek piekłam nawet w nieco wyższej temperaturze, ale niewiele to pomogło. Czyżby piekarnik zaczynał odmawiać posłuszeństwa? Obym się myliła!
a to lista piekących w Majowej PiekarniAciri http://bajkorada.blogspot.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.htmlAlutka http://nieladmalutki.blogspot.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.htmlAnia http://tosmakuje.blogspot.com/2014/05/majowa-piekarnia-chleb-z-pieczonymi.htmlAmber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i-rozmarynem-majowa-piekarnia/
Asia http://asia-white-kitchen.blogspot.com/2014/05/majowa-piekarnia-chleb-z-pieczonymi_14.htmlArnika http://arnikowakuchnia.blogspot.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.htmlBeata http://staregary.blogspot.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.htmlBożenka http://www.smakowekubki.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.htmlDanusia http://prl-kuchniadanusi.blogspot.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.htmlDorota http://ugotujmyto.pl/chleb-ziemniakami-pieczonymi-rozmarynem/Ela http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com/2014/05/chleb-z-ziemniakami-i-zioami-w-majowej.htmlKamila http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.htmlŁucja http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.htmlKrecia http://bybyloprzyjemniej.blogspot.com/2014/05/wspolna-majowa-piekarnia-chleb-z.html
Magda http://konwaliewkuchni.blogspot.com/2014/05/majowa-piekarnia-i-chleb-z-pieczonymi.html
Magda http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/2014/05/majowa-piekarnia-chleb-z-pieczonymi.htmlMarcin http://grahamka.blogspot.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.htmlMargot http://kuchniaalicji.blogspot.com/2014/05/majowa-piekarnia-chleb-z-pieczonymi.htmlMałgosia http://akacjowyblog.blogspot.com/2014/05/w-majowej-piekarni.htmlMimbla http://ruskieraz.blogspot.com/2014/05/majowa-piekarnia-chleb-z-pieczonymi.htmlRenata S http://forksncanvas.blogspot.com/2014/05/majowa-piekarnia-chleb-z-pieczonymi.html#moreUrszula http://prostepotrawy.blogspot.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.html