Wykonanie
Składniki :2 łyżki zakwasu pszennego1 szklanka
mąki pszennej2/3 letniej
wodyPrzygotowanie :Wszystkie składniki połącz i pozostaw na 8 - 12 godz. w ciepłym miejscuZrobić próbę - zakwas jest gotowy, gdy łyżeczka pobranego zaczynu utrzymuje się na powierzchni
wodyPrzygotuj
ziemniaki :1/2 kg
ziemniaków2 łyżki posiekanego najlepiej świeżego
rozmarynu1 łyżka
oliwy1/2 łyżeczki
soliZiemniaki umyj, pokrój w kostkę ( ja obrałam ), włóż do miski, polej
oliwą, posyp
rozmarynem i
solą.Przemieszaj i rozsyp na blachę do pieczenia. Piecz przez 20 min. w temp. 200 stopni C,
potem przemieszaj i dopiekaj przez następne 20 min. na złoty kolor. Wtedy dodałam
czosnek, ale uważać by za bardzo się nie upiekł. Przestudź ( ja przetarłam
ziemniaki i
czosnek przez praskę, choć według przepisu wystarczyło dodać pokrojone w kostkę ).Po 8- 12 godz. przygotuj ciasto właściwe :Składniki :600 g
mąki chlebowej1 i 1/4 szklanka
wodycały zaczyn ( minus 2 łyżki na następne pieczenie)1 łyżka
solicałe
ziemniaki + 3 ząbki
czosnku ( w przepisie oryginalnym
czosnku nie było)Przygotowanie ;Do miski wlej
wodę, dodaj zaczyn, wsyp
mąkę i dokładnie wymieszaj. Pozostaw na 20-40 min.przykryte ściereczkąPo tym czasie dodaj
sól i wyrabiaj ręcznie rozciągają i składając je w misce przez około 6 min. lub przez około 3 min. mikserem na pierwszej prędkości i 3 min. na drugiej prędkości. Dodaj wystudzone
ziemniaki i wrób je już ręcznie do ciasta.Miskę przykryj ściereczką i odstaw ją na 2 godz. składając je 3-krotnie w odstępach co 30 min.Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę i uformuj bochenek, pozostaw na 20 minPo tym czasie oprósz ciasto
mąką , uformuj bochenek ponownie i przełóż do koszyczka ze ściereczką oprószoną
mąką, włóż koszyczek do torby foliowej i pozostaw na 8-12 godz. w lodówceWyrośnięty bochenek wyrzuć na deskę, natnij i piecz w piekarniku naparowanym, nagrzanym do 220 stopni C przez 40 min. Po 20 min. uchyl drzwiczki piekarnika, by uwolnić parę.Wstawiając
chleb- przykryj go, a po 20 min. zdejmij pokrywkę.
Chleb pieczemy na głęboko brązowy kolor.
Chleb najlepiej piec na nagrzanym kamieniu do pizzy lub w garnku żeliwnym.Cały proces przygotowania
chleba jest dość długi, ale jego smak wynagradza te trudy :)To smak prawdziwego
CHLEBA. Lekko przestudzony był najsmaczniejszy.Przepis pochodzi stądPieczenia
chleba podjęłam się na wyzwanie Amber .
Chleb piekłam w naczyniu żaroodpornym o średnicy 26 cm.Majowa chlebowa Drużyna:Aciri http://bajkorada.blogspot.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.htmlAlutka http://nieladmalutki.blogspot.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.htmlAnia http://tosmakuje.blogspot.com/2014/05/majowa-piekarnia-chleb-z-pieczonymi.htmlAmber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i-rozmarynem-majowa-piekarnia/
Asia http://asia-white-kitchen.blogspot.com/2014/05/majowa-piekarnia-chleb-z-pieczonymi_14.htmlBeata http://staregary.blogspot.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.htmlBożenka http://www.smakowekubki.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.htmlDanusia http://prl-kuchniadanusi.blogspot.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.htmlDorota http://ugotujmyto.pl/chleb-ziemniakami-pieczonymi-rozmarynem/Ela http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com/2014/05/chleb-z-ziemniakami-i-zioami-w-majowej.htmlKamila http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.htmlŁucja http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.html
Magda http://konwaliewkuchni.blogspot.com/2014/05/majowa-piekarnia-i-chleb-z-pieczonymi.html
Magda http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/2014/05/majowa-piekarnia-chleb-z-pieczonymi.htmlMarcin http://grahamka.blogspot.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.htmlMargothttp://kuchniaalicji.blogspot.com/2014/05/majowa-piekarnia-
chleb-z-pieczonymi.htmlMałgosia http://akacjowyblog.blogspot.com/2014/05/w-majowej-piekarni.htmlMimbla http://ruskieraz.blogspot.com/2014/05/majowa-piekarnia-chleb-z-pieczonymi.htmlRenata S http://forksncanvas.blogspot.com/2014/05/majowa-piekarnia-chleb-z-pieczonymi.html#moreUrszula http://prostepotrawy.blogspot.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.html