ßßß Cookit - przepis na Grecki chleb na zakwasie

Grecki chleb na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam piec chleby, bo zapach, który unosi się w domu jest wyjątkowy. Domowe chleby na zakwasie mają taki charakterystyczny smak, wiem, że są w pełni naturalne i nie mają dodatkowych spulchniaczy, ulepszaczy i nie wiadomo czego jeszcze. Zaciekawił mnie bardzo chlebek pieczony przez Dorotę . Chleb ten wyszedł miękki w środku, z chrupiącą skórką, czyli idealnie taki jaki powinien. Zaciekawił mnie, bo piecze się go w tortownicy. Ja użyłam takiej o średnicy 21 cm. Lekko spiekłam go z wierzchu, bo zagapiłam się na córeczkę, ale w ogóle nie ujmuje to jego smaku!
Przepis cytuję:
Składniki na zaczyn (130 g):
20 g zakwasu (użyłam żytniego)
70 g mąki pszennej chlebowej
40 g wody
Składniki na ciasto chlebowe (900 g):
130 g zaczynu (patrz wyżej)
440 g mąki pszennej
300 g wody
10 g soli
15 g cukru
1 łyżka oliwy
Składniki zaczynu wymieszać i odstawić na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej, aż potroi swoją objętość i opadnie.
W dniu wypieku wodę wymieszać z mąką i pozostawić na 20 minut. Zaczyn rozdrobnić i dodać do ciasta. Wyrabiać około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i lśniące, powoli dodawać cukier, sól i oliwę i jeszcze chwile wyrabiać. Ciasto przy wyrabianiu mikserem odrywa się od ścianek miski, ale przykleja się lekko do dna. Jest miękkie, gładkie i elastyczne. Włożyć do miski wysmarowanej olejem, obrócić. Odstawić do wyrośnięcia na około 3 godziny, w międzyczasie można je 1 lub 2 razy w równych odstępach czasowych odgazować i krotko zagnieść, tzn. rozpłaszczyć i rozciągnąć na lekko wysypanym mąką blacie, a potem założyć brzegi ciasta na siebie. Tak zawiniętą paczuszkę wkładać za każdym razem z powrotem do miski. Ciasto powinno przyrosnąć dwukrotnie.
Po wyrośnięciu formować okrągły bochenek i układać do wysmarowanej olejem formy tortowej gładką stroną do góry. Formę przykryć szczelnie folią (można włożyć do torby plastikowej) i odstawić na ok. 5 godzin, aż zwiększy swoją objętość nawet trzykrotnie.
Piekarnik nagrzać do temp 200° C, wierzch bochenka posmarować olejem i wsunąć do piekarnika na środkową półkę. Piec ok. 35 do 40 minut bez parowania wnętrza piekarnika.
Smacznego!
Źródło:http://dom-agi.pl/grecki-chleb-na-zakwasie