Wykonanie
Kolejny rewelacyjny
pszenny chleb na zakwasie, cieszący się dużą popularnością na forach kulinarnych.
Chleb jest bardzo mięciutki, z cienką skórką, a miąższ ma pełen regularnych dziurek. Polecam piec w ciepłe dni, ponieważ bardzo skraca się wtedy czas wyrastania
chleba (u mnie z 5 godzin do 2). Przepis cytuję za Mirabbelką .Składniki na zaczyn (130 g):20 g zakwasu (użyłam żytniego)70 g
mąki pszennej chlebowej40 g
wodySkładniki na ciasto
chlebowe (900 g):130 g zaczynu (patrz wyżej)440 g
mąki pszennej300 g
wody10 g
soli15 g
cukru1 łyżka
oliwySkładniki zaczynu wymieszać i odstawić na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej, aż
potroi swoją objętość i opadnie.W dniu wypieku
wodę wymieszać z
mąką i pozostawić na 20 minut. Zaczyn rozdrobnić i dodać do ciasta. Wyrabiać około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i lśniące, powoli dodawać
cukier,
sól i
oliwę i jeszcze chwile wyrabiać. Ciasto przy wyrabianiu mikserem odrywa się od ścianek miski, ale przykleja się lekko do dna. Jest miękkie, gładkie i elastyczne. Włożyć do miski wysmarowanej
olejem, obrócić. Odstawić do wyrośnięcia na około 3 godziny, w międzyczasie można je 1 lub 2
razy w równych odstępach czasowych odgazować i krotko zagnieść, tzn. rozpłaszczyć i rozciągnąć na lekko wysypanym
mąką blacie, a
potem założyć brzegi ciasta na siebie. Tak zawiniętą paczuszkę wkładać za każdym razem z powrotem do miski. Ciasto powinno przyrosnąć dwukrotnie.Po wyrośnięciu formować okrągły bochenek i układać do wysmarowanej
olejem formy tortowej gładką stroną do góry. Formę przykryć szczelnie folią (można włożyć do torby plastikowej) i odstawić na ok. 5 godzin, aż zwiększy swoją objętość nawet trzykrotnie.Piekarnik nagrzać do temp 200° C, wierzch bochenka posmarować
olejem i wsunąć do piekarnika na środkową półkę. Piec ok. 35 do 40 minut bez parowania wnętrza piekarnika.Smacznego :)* ciasto można oczywiście wyrobić w maszynie do
chleba