ßßß Cookit - przepis na Grecki chleb na zakwasie (Pan de Horiadaki)

Grecki chleb na zakwasie (Pan de Horiadaki)

nazwa

Wykonanie

Kolejny rewelacyjny pszenny chleb na zakwasie, cieszący się dużą popularnością na forach kulinarnych. Chleb jest bardzo mięciutki, z cienką skórką, a miąższ ma pełen regularnych dziurek. Polecam piec w ciepłe dni, ponieważ bardzo skraca się wtedy czas wyrastania chleba (u mnie z 5 godzin do 2). Przepis cytuję za Mirabbelką .
Składniki na zaczyn (130 g):
20 g zakwasu (użyłam żytniego)
70 g mąki pszennej chlebowej
40 g wody
Składniki na ciasto chlebowe (900 g):
130 g zaczynu (patrz wyżej)
440 g mąki pszennej
300 g wody
10 g soli
15 g cukru
1 łyżka oliwy
Składniki zaczynu wymieszać i odstawić na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej, aż potroi swoją objętość i opadnie.
W dniu wypieku wodę wymieszać z mąką i pozostawić na 20 minut. Zaczyn rozdrobnić i dodać do ciasta. Wyrabiać około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i lśniące, powoli dodawać cukier, sól i oliwę i jeszcze chwile wyrabiać. Ciasto przy wyrabianiu mikserem odrywa się od ścianek miski, ale przykleja się lekko do dna. Jest miękkie, gładkie i elastyczne. Włożyć do miski wysmarowanej olejem, obrócić. Odstawić do wyrośnięcia na około 3 godziny, w międzyczasie można je 1 lub 2 razy w równych odstępach czasowych odgazować i krotko zagnieść, tzn. rozpłaszczyć i rozciągnąć na lekko wysypanym mąką blacie, a potem założyć brzegi ciasta na siebie. Tak zawiniętą paczuszkę wkładać za każdym razem z powrotem do miski. Ciasto powinno przyrosnąć dwukrotnie.
Po wyrośnięciu formować okrągły bochenek i układać do wysmarowanej olejem formy tortowej gładką stroną do góry. Formę przykryć szczelnie folią (można włożyć do torby plastikowej) i odstawić na ok. 5 godzin, aż zwiększy swoją objętość nawet trzykrotnie.
Piekarnik nagrzać do temp 200° C, wierzch bochenka posmarować olejem i wsunąć do piekarnika na środkową półkę. Piec ok. 35 do 40 minut bez parowania wnętrza piekarnika.
Smacznego :)
* ciasto można oczywiście wyrobić w maszynie do chleba
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/grecki-chleb-na-zakwasie-pan-de-horiadaki