ßßß Cookit - przepis na Prosty chleb pszenny

Prosty chleb pszenny

nazwa

Wykonanie

Ja już ma frika na punkcie chleba, co rusz eksperymentuje i wyszukuje przepisów. Czasem jednak nie mam czasu na chleb na zakwasie, dlatego lubię takie ekspresowe pieczywo.
Szybkie i smaczny chleb, znaleziony u Małgosi
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej chlebowej typ 75 0
2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej typ 650
1/ 3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka ciepłej wody (ale nie gorąca)
1/2 szklanki ciepłego mleka (ale nie gorącego)
7g drożdży instant
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy
Drożdże rozmieszaj w 1/4 szklanki letniego płynu i odstaw na 10 minut, aby się drożdże ruszyły. Mąki wymieszaj, dodaj sól i cukier. Do mąki dodaj rozczyn drożdżowy i stopniowo dodawaj pozostały płyn jednocześnie zarabiając ciasto. Powinno być dość miękkie, ale nie rozpływające się zbytnio.Po zarobieniu ciasta zacznij je zagniatać i wyrabiaj aż do momentu gdy będzie elastyczne i zacznie dobrze odchodzić od dłoni. Podczas wyrabiania dodaj oliwę. Dobrze wyrobione ciasto przełóż do natłuszczonej miski i przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około 1 h. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę. Rozpłaszcz lekko ciasto i zawijaj brzegi do środka, uformuj bochenek sklejając końcówki ciasta u góry, jak sakiewkę. Powtórz czynność trzykrotnie. Dzięki temu chleb podczas pieczenia zachowa swój kształt. Uformowany bochenek przełóż do oprószonego obficie mąką koszyka rozrostowego (lub wyłożonego ściereczką durszlaka). Chleb przełóż do worka foliowego i zawiń tak, aby nie dotykał powierzchni ciasta i odstaw na około 30- 50 minut do podwojenia objętości. Piekarnik wraz z czarną blachą nagrzej do 200 C. Chleb delikatnie przełóż z koszyka na gorącą blachę. Piecz przez 45 minut. Skórka musi się zrumienić. Chleb studzimy na kratce.
Źródło:http://delicioustitbits.blogspot.com/2015/09/prosty-chleb-pszenny.html