Wykonanie
Ja już ma frika na punkcie
chleba, co rusz eksperymentuje i wyszukuje przepisów. Czasem jednak nie mam czasu na
chleb na zakwasie, dlatego lubię takie ekspresowe
pieczywo.Szybkie i smaczny
chleb, znaleziony u Małgosi
Składniki:1 szklanka
mąki pszennej chlebowej typ 75 02 szklanki
mąki pszennej uniwersalnej typ 6501/ 3 szklanki
mąki ziemniaczanej1 szklanka ciepłej
wody (ale nie gorąca)1/2 szklanki ciepłego
mleka (ale nie gorącego)7g
drożdży instant1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru1 łyżka
oliwyDrożdże rozmieszaj w 1/4 szklanki letniego płynu i odstaw na 10 minut, aby się
drożdże ruszyły.
Mąki wymieszaj, dodaj
sól i
cukier. Do
mąki dodaj rozczyn
drożdżowy i stopniowo dodawaj pozostały płyn jednocześnie zarabiając ciasto. Powinno być dość miękkie, ale nie rozpływające się zbytnio.Po zarobieniu ciasta zacznij je zagniatać i wyrabiaj aż do momentu gdy będzie elastyczne i zacznie dobrze odchodzić od dłoni. Podczas wyrabiania dodaj
oliwę. Dobrze wyrobione ciasto przełóż do natłuszczonej miski i przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około 1 h. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę. Rozpłaszcz lekko ciasto i zawijaj brzegi do środka, uformuj bochenek sklejając końcówki ciasta u góry, jak sakiewkę. Powtórz czynność trzykrotnie. Dzięki temu
chleb podczas pieczenia zachowa swój kształt. Uformowany bochenek przełóż do oprószonego obficie
mąką koszyka rozrostowego (lub wyłożonego ściereczką durszlaka).
Chleb przełóż do worka foliowego i zawiń tak, aby nie dotykał powierzchni ciasta i odstaw na około 30- 50 minut do podwojenia objętości. Piekarnik wraz z czarną blachą nagrzej do 200 C.
Chleb delikatnie przełóż z koszyka na gorącą blachę. Piecz przez 45 minut. Skórka musi się zrumienić.
Chleb studzimy na kratce.