Wykonanie
Składniki2 porcje2
jajka1 dojrzałe
awokado2-3
ogórki gruntowedrobne listki
sałaty, np.
sałata batawska lub
roszponka lub małe liście zwykłej
sałatybazyliaczarne oliwkisok z cytrynysól morska i świeżo zmielony
czarny pieprzSos:2 łyżeczki
majonezu2 łyżeczki
oliwy1 i 1/2 łyżeczki
musztardy1 i 1/2 łyżeczki
syropu klonowego lub
mioduPrzygotowanieUgotować
jajka: do garnka wlać ciepłą
wodę, włożyć
jajka, przykryć i zagotować. Gotować przez 5 minut licząc od czasu zagotowania się
wody.
Jajka ochłodzić zimną
wodą, zbić skorupkę i po chwili namoczenia w wodzie obrać.
Jajka pokroić na ćwiartki, doprawić
solą i świeżo zmielonym
pieprzem. Przygotować sos mieszając składniki w miseczce.
Awokado obrać, przekroić na pół, usunąć pestkę. Miąższ pokroić na kawałki, skropić łyżeczką
soku z cytryny, doprawić
solą i
pieprzem.
Ogórki umyć, obrać pozostawiając miejscami paseczki skórki. Pokroić na cienkie plasterki, oprószyć
solą i skropić łyżeczką
soku z cytryny.
Awokado i
ogórka wymieszać z połową sosu.Na półmiskach ułożyć
sałatę wymieszaną z
bazylią. Dodać
ogórki i
awokado, ułożyć
jajka, skropić resztą sosu i posypać plasterkami czarnych
oliwek.