ßßß Cookit - przepis na Sałatka z awokado, ogórkiem i jajkiem

Sałatka z awokado, ogórkiem i jajkiem

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
2 jajka
1 dojrzałe awokado
2-3 ogórki gruntowe
drobne listki sałaty, np. sałata batawska lub roszponka lub małe liście zwykłej sałaty
bazylia
czarne oliwki
sok z cytryny
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Sos:
2 łyżeczki majonezu
2 łyżeczki oliwy
1 i 1/2 łyżeczki musztardy
1 i 1/2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
Przygotowanie
Ugotować jajka: do garnka wlać ciepłą wodę, włożyć jajka, przykryć i zagotować. Gotować przez 5 minut licząc od czasu zagotowania się wody. Jajka ochłodzić zimną wodą, zbić skorupkę i po chwili namoczenia w wodzie obrać.
Jajka pokroić na ćwiartki, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przygotować sos mieszając składniki w miseczce.
Awokado obrać, przekroić na pół, usunąć pestkę. Miąższ pokroić na kawałki, skropić łyżeczką soku z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
Ogórki umyć, obrać pozostawiając miejscami paseczki skórki. Pokroić na cienkie plasterki, oprószyć solą i skropić łyżeczką soku z cytryny. Awokado i ogórka wymieszać z połową sosu.
Na półmiskach ułożyć sałatę wymieszaną z bazylią. Dodać ogórki i awokado, ułożyć jajka, skropić resztą sosu i posypać plasterkami czarnych oliwek.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/ogorek/salatka_z_awokado_ogorkiem/przepis.html