Taka sałatka jest sycąca, ale jednocześnie lekka, może być świetną przekąską- ale i obiadem, sprawdzi się zwłaszcza w upały.Składniki :3-4 równe, średniej wielkości młodeziemniaki1-2 jajka1-2 średnie pomidory1 ogórek gruntowy2 szalotkiświeża bazyliaSos :5 łyżek oliwy2 łyżki lekko gazowanej wody mineralnej2 łyżki soku z cytryny1 łyżeczka niezbyt ostrej musztardy0,5 łyżeczki cukru0,5 łyżeczki soliDodatkowo :świeżo zmielony czarny pieprzPrzygotowanie :Oczyszczone ziemniaki gotuję w całości w lekko osolonej wodzie, jajka gotuję na twardo. Jeszcze ciepłe ziemniaki i jajka kroję w plastry. Pomidory kroję w bardzo cienkie plastry, podobnie ogórka i szalotki. Siekam drobno bazylię. Układam wszystkie warzywa i jajka na talerzu. Wszystkie składniki sosu mieszam dokładnie (najłatwiej zrobić to w zamkniętym słoiku), polewam sosem sałatkę. Całość oprószam pieprzem.Przepis autorski.