Wykonanie
Składniki (2 porcje):1
jajko1 dojrzałe
awokadopół
ogórka szklarniowegopół
sałaty lodowejzielone oliwkisok z cytrynysól morska i świeżo zmielony
czarny pieprzsos:2 łyżeczki
majonezu2 łyżeczki
oliwy1,5 łyżeczki
musztardy1,5 łyżeczki
syropu klonowego lub
mioduGotujemy
jajka: do garnka wlewamy ciepłą
wodę, wkładamy
jajka, przykrywamy i zagotowujemy. Gotujemy przez 5 minut licząc od czasu zagotowania się
wody.
Jajka zalewamy zimną
wodą, rozbijamy skorupkę i po chwili namoczenia w wodzie obieramy.
Jajka kroimy na ćwiartki, doprawiamy
solą i świeżo zmielonym
pieprzem. Przygotowujemy sos mieszając składniki w miseczce.
Awokado obieramy, przekrawamy na pół, usuwamy pestkę. Miąższ kroimy na kawałki, skropić łyżeczką
soku z cytryny, doprawiamy
solą i
pieprzem.
Ogórka myjemy i kroimy na cienkie plasterki, oprószamy
solą i skropić łyżeczką
soku z cytryny.
Awokado i
ogórka mieszamy z połową sosu. W misce układamy
sałatę, dodajemy
ogórki i
awokado, układamy
jajka, skrapiamy resztą sosu i posypujemy plasterkami
oliwek.