Wykonanie
Składniki2 porcje2 średnie lub duże
borowiki (lub kilka mniejszych), około 100 - 150 g1 ząbek
czosnku3 łyżki listków
natki pietruszki6 łyżek
oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia4 łyżki
soku z cytrynysól morska i świeżo zmielony
czarny pieprz2 szczypty
rukoli2 łyżki
orzeszków pinii, zrumienione na suchej patelni20 g
Parmezanu (tartego lub pokruszonego)2 łyżeczki
oliwy o smaku
trufliPrzygotowanie
Borowiki dokładnie oczyścić nożykiem z piasku i liści (szczególnie nóżki), nie płukać. Pokroić na 0,5 cm plasterki.
Czosnek obrać i drobniutko posiekać razem z
natką pietruszki.
Grzyby natrzeć mieszanką
czosnku i
natki, oprószyć
solą i
pieprzem a na końcu wysmarować 2 łyżkami
oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.Plasterki
borowików ułożyć na średnio rozgrzanej patelni grillowej i grillować po około 2 - 3 minuty z każdej strony, aż pokryją się brązowymi paskami i nieco zmiękną.Resztę
oliwy wymieszać z
sokiem z cytryny, doprawić
solą i
pieprzem, odłożyć 2 łyżki powstałego
winegretu, a resztę wymieszać z
rukolą,
orzeszkami pinii i połową
Parmezanu. Rozłożyć na dwa talerze, na wierzch ułożyć
grzyby, posypać resztą
Parmezanu i polać pozostałym
winegretem wymieszanym z dwiema łyżeczkami
oliwy truflowej. Od razu podawać.