ßßß Cookit - przepis na Grillowane prawdziwki z natką pietruszki i czosnkiem

Grillowane prawdziwki z natką pietruszki i czosnkiem

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
2 średnie lub duże borowiki (lub kilka mniejszych), około 100 - 150 g
1 ząbek czosnku
3 łyżki listków natki pietruszki
6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
4 łyżki soku z cytryny
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
2 szczypty rukoli
2 łyżki orzeszków pinii, zrumienione na suchej patelni
20 g Parmezanu (tartego lub pokruszonego)
2 łyżeczki oliwy o smaku trufli
Przygotowanie
Borowiki dokładnie oczyścić nożykiem z piasku i liści (szczególnie nóżki), nie płukać. Pokroić na 0,5 cm plasterki. Czosnek obrać i drobniutko posiekać razem z natką pietruszki. Grzyby natrzeć mieszanką czosnku i natki, oprószyć solą i pieprzem a na końcu wysmarować 2 łyżkami oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Plasterki borowików ułożyć na średnio rozgrzanej patelni grillowej i grillować po około 2 - 3 minuty z każdej strony, aż pokryją się brązowymi paskami i nieco zmiękną.
Resztę oliwy wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, odłożyć 2 łyżki powstałego winegretu, a resztę wymieszać z rukolą, orzeszkami pinii i połową Parmezanu. Rozłożyć na dwa talerze, na wierzch ułożyć grzyby, posypać resztą Parmezanu i polać pozostałym winegretem wymieszanym z dwiema łyżeczkami oliwy truflowej. Od razu podawać.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/grzyby/salatka_z_grillowanymi_borowikami/przepis.html