ßßß Cookit - przepis na Ciabatta caprese

Ciabatta caprese

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
2 ciabatty (domowe ciabatty: przepis 1 lub przepis 2)
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
1 pomidor
1 kulka mozzarelli (125 g)
kilka liści bazylii
Pesto (około 1/2 szklanki):
bazylia lub rukola, 1 szklanka liści
1/3 ząbka czosnku
25 g pestek dyni lub orzeszków pinii
1 łyżka tartego Parmezanu lub Grana Padano lub Pecorino lub Manchego
50 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie
Pesto: wszystkie składniki (oprócz kilku listków bazylii) utrzeć w moździerzu lub zmiksować ręcznym blenderem (mają pozostać małe drobinki składników). Doprawić solą morską i pieprzem.
Ciabatty przekroić w poprzek na 2 części. Na jednej połówce ułożyć "na zakładkę" plasterki pomidorów i mozzarelli, doprawić solą i pieprzem, posypać listkami bazylii.
Drugą połówkę posmarować pesto (resztę wstawić do lodówki). Złożyć na pół i włożyć do zgrzewarki lub opiekacza na około 2 minuty, do czasu aż ser się roztopi a pieczywo będzie chrupiące z zewnątrz.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/sniadania/ciabatta_caprese/przepis.html