Składniki2 porcje2 ciabatty (domowe ciabatty: przepis 1 lub przepis 2)oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia1 pomidor1 kulka mozzarelli (125 g)kilka liści bazyliiPesto (około 1/2 szklanki):bazylia lub rukola, 1 szklanka liści1/3 ząbka czosnku25 g pestek dyni lub orzeszków pinii1 łyżka tartego Parmezanu lub Grana Padano lub Pecorino lub Manchego50 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczeniasól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smakuPrzygotowaniePesto: wszystkie składniki (oprócz kilku listków bazylii) utrzeć w moździerzu lub zmiksować ręcznym blenderem (mają pozostać małe drobinki składników). Doprawić solą morską i pieprzem.Ciabatty przekroić w poprzek na 2 części. Na jednej połówce ułożyć "na zakładkę" plasterki pomidorów i mozzarelli, doprawić solą i pieprzem, posypać listkami bazylii.Drugą połówkę posmarować pesto (resztę wstawić do lodówki). Złożyć na pół i włożyć do zgrzewarki lub opiekacza na około 2 minuty, do czasu aż ser się roztopi a pieczywo będzie chrupiące z zewnątrz.