ßßß Cookit - przepis na Focaccia z mozzarellą i pesto bazyliowym

Focaccia z mozzarellą i pesto bazyliowym

nazwa

Wykonanie

Składniki
3 - 6 porcji:
200 g mozzarelli w kulce, odciśniętej w zalewy i startej lub poszarpanej
2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1/2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
Ciasto na focaccię:
7 g suchych drożdży instant (lub 20 g świeżych)
2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1 łyżeczka miodu
500 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej, typ 850)
1 i 1/2 łyżeczki soli
Zielone pesto bazyliowe (około 1/2 szklanki):
25 g liści bazylii (1 "doniczka")
1/3 małego ząbka czosnku
25 g orzeszków pinii (zrumienionych na suchej patelni)
10 g tartego Parmezanu
70 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie
Ciasto na focaccię: do kubeczka wsypać suszone drożdże i wymieszać z 325 ml ciepłej wody*, odstawić na 3 minuty, a następnie wymieszać z oliwą z oliwek oraz miodem. Mąkę przesiać do dużej miski i wymieszać z solą. Zrobić wgłębienie w środku, w które stopniowo wlewać rozczyn z drożdży, jednocześnie mieszając składniki łyżką. Połączyć ciasto w jednolitą masę, ręką uformować kulę i wyłożyć ją na oprószony mąką blat. Wygniatać przez 10 minut.
Gładkie i elastyczne ciasto wysmarować oliwą naoliwionymi dłońmi i przełożyć do miski, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godziny, do czasu aż znacznie zwiększy swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto powygniatać pięścią w celu usunięcia pęcherzy powietrza, następnie wyłożyć na papier do pieczenia o wymiarach 30 x 40 cm i rozpłaszczyć dłonią, dopasowując do wymiarów papieru. Przełożyć do blachy do pieczenia lub formy o tych samych wymiarach, przykryć luźno przeźroczystą folią spożywczą i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Piekarnik nagrzać do 240 stopni lub do maksymalnej temperatury. Wierzch ciasta posmarować 2 łyżkami oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, zrobić palcem wgłębienia co około 4 cm i posypać gruboziarnistą solą morską.
Wstawić do środkowej części nagrzanego piekarnika i ustawić temperaturę na 240 stopni. Piec przez 15 - 18 minut, na złoty kolor. Na koniec rozłożyć mozzarellę oraz zielone pesto i włożyć z powrotem do piekarnika na około 1 - 2 minuty, do czasu aż ser się roztopi a pesto zacznie skwierczeć.
Zielone pesto bazyliowe:
Wszystkie składniki utrzeć w moździerzu lub zmiksować blenderem (mają pozostać małe drobinki składników), na koniec doprawiając solą morską i pieprzem. Parmezan można zastąpić innym twardym serem (ja używam też Manchego), orzeszki pinii zastąpić pestkami dyni.
* Jeśli używamy świeżych drożdży, skruszamy je do kubeczka, zalewamy 1/2 szklanki (125 ml) ciepłego mleka (lub wody), dodajemy łyżeczkę mąki i pół łyżeczki cukru. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, do czasu aż drożdże się spienią. Do ciasta dodajemy rozczyn drożdży oraz pozostałą wodę (200 ml) wymieszaną z oliwą i miodem. Wlewamy wszystko do mąki i postępujemy dalej jak w przepisie.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/focaccia_z_mozzarella_zielonym_pesto/przepis.html