Wykonanie
Składniki3 - 6 porcji:200 g
mozzarelli w kulce, odciśniętej w zalewy i startej lub poszarpanej2 łyżki
oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia1/2 łyżeczki gruboziarnistej
soli morskiejCiasto na focaccię:7 g suchych
drożdży instant (lub 20 g świeżych)2 łyżki
oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia1 łyżeczka
miodu500 g
mąki pszennej (najlepiej chlebowej, typ 850)1 i 1/2 łyżeczki
soliZielone pesto
bazyliowe (około 1/2 szklanki):25 g liści
bazylii (1 "doniczka")1/3 małego ząbka
czosnku25 g
orzeszków pinii (zrumienionych na suchej patelni)10 g tartego
Parmezanu70 ml
oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
sól morska i świeżo zmielony
czarny pieprz do smakuPrzygotowanieCiasto na focaccię: do kubeczka wsypać
suszone drożdże i wymieszać z 325 ml ciepłej
wody*, odstawić na 3 minuty, a następnie wymieszać z
oliwą z oliwek oraz
miodem.
Mąkę przesiać do dużej miski i wymieszać z
solą. Zrobić wgłębienie w środku, w które stopniowo wlewać rozczyn z
drożdży, jednocześnie mieszając składniki łyżką. Połączyć ciasto w jednolitą masę, ręką uformować kulę i wyłożyć ją na oprószony
mąką blat. Wygniatać przez 10 minut.Gładkie i elastyczne ciasto wysmarować
oliwą naoliwionymi dłońmi i przełożyć do miski, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godziny, do czasu aż znacznie zwiększy swoją objętość.Wyrośnięte ciasto powygniatać pięścią w celu usunięcia pęcherzy powietrza, następnie wyłożyć na papier do pieczenia o wymiarach 30 x 40 cm i rozpłaszczyć dłonią, dopasowując do wymiarów papieru. Przełożyć do blachy do pieczenia lub formy o tych samych wymiarach, przykryć luźno przeźroczystą folią spożywczą i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Piekarnik nagrzać do 240 stopni lub do maksymalnej temperatury. Wierzch ciasta posmarować 2 łyżkami
oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, zrobić palcem wgłębienia co około 4 cm i posypać gruboziarnistą
solą morską.Wstawić do środkowej części nagrzanego piekarnika i ustawić temperaturę na 240 stopni. Piec przez 15 - 18 minut, na złoty kolor. Na koniec rozłożyć
mozzarellę oraz zielone pesto i włożyć z powrotem do piekarnika na około 1 - 2 minuty, do czasu aż
ser się roztopi a pesto zacznie skwierczeć.Zielone pesto
bazyliowe:Wszystkie składniki utrzeć w moździerzu lub zmiksować blenderem (mają pozostać małe drobinki składników), na koniec doprawiając
solą morską i
pieprzem.
Parmezan można zastąpić innym
twardym serem (ja używam też Manchego),
orzeszki pinii zastąpić
pestkami dyni.* Jeśli używamy świeżych
drożdży, skruszamy je do kubeczka, zalewamy 1/2 szklanki (125 ml) ciepłego
mleka (lub
wody), dodajemy łyżeczkę
mąki i pół łyżeczki
cukru. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, do czasu aż
drożdże się spienią. Do ciasta dodajemy rozczyn
drożdży oraz pozostałą
wodę (200 ml) wymieszaną z
oliwą i
miodem. Wlewamy wszystko do
mąki i postępujemy dalej jak w przepisie.