ßßß Cookit - przepis na Pesto

Pesto

nazwa

Wykonanie

Składniki
ok. 1/2 szklanki
25 g liści bazylii (1 "doniczka")
1/3 małego ząbka czosnku
25 g (2 łyżki) orzeszków pinii (zrumienionych na suchej patelni)
10 g tartego parmezanu
70 ml oliwy extra vergine
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie
Wszystkie składniki utrzeć w moździerzu lub zmiksować rozdrabniaczem (lub mini melakserem lub blenderem), tak aby powstały małe drobinki składników, na koniec doprawić solą morską i pieprzem.
Wskazówki
Orzeszki piniowe można zastępować pestkami dyni lub orzechami nerkowca, ewentualnie orzechami włoskimi, smak takiego pesto będzie jednak nieco inny. Zamiast parmezanu można użyć grana padano, pecorino lub innego twardego sera np. Bursztyn.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/pesto/przepis.html