ßßß
Cookit - przepis na Pesto
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Pesto
Składniki
Bazylia
Czosnek
Orzeszki pinii
Parmezan
Oliwa extra vergine
Sól morska
Pieprz czarny
Wykonanie
Składnikiok. 1/2 szklanki25 g liści
bazylii
(1 "doniczka")1/3 małego ząbka
czosnku
25 g (2 łyżki)
orzeszków pinii
(zrumienionych na suchej patelni)10 g tartego
parmezanu
70 ml
oliwy extra vergine
sól morska
i świeżo zmielony
czarny pieprz
do smakuPrzygotowanieWszystkie składniki utrzeć w moździerzu lub zmiksować rozdrabniaczem (lub mini melakserem lub blenderem), tak aby powstały małe drobinki składników, na koniec doprawić
solą morską
i
pieprzem
.Wskazówki
Orzeszki piniowe
można zastępować
pestkami dyni
lub
orzechami nerkowca
, ewentualnie
orzechami włoskimi
, smak takiego pesto będzie jednak nieco inny. Zamiast
parmezanu
można użyć
grana padano
, pecorino lub innego
twardego sera
np.
Bursztyn
.
Źródło:
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/pesto/przepis.html
Przepisy powiązane
Grzanki z pesto bazyliowym, krewetkami i czosnkiem
Pesto bazyliowe
Pesto bazyliowe
Poćwiczymy i zjemy, albo odwrotnie;)
Pesto bazyliowe
Składniki powiązane (0)