Wykonanie
Składniki4 sztuki4 łyżki zielonego pesto (przepis poniżej)1 łyżka
orzeszków pinii4 ogromne
krewetki lub 8 średnich *4 połówki
chleba opieczonego w tosterze2 ząbki
czosnku, pokrojone na plasterki1 łyżka
oliwy z oliweksól morska i świeżo zmielony
czarny pieprzZielone pesto:listki z 1 pęczka
bazylii60 g tartego
parmezanugarść
orzeszków pinii (mogą być zrumienione na suchej patelni) + parę do dekoracji1 mały ząbek
czosnku, pokrojony na plasterkiświeżo zmielony
czarny pieprz5 łyżek
oliwy z oliwek extra virginsól morska do smakuPrzygotowaniePrzygotować zielone pesto: do pojemnika blendera włożyć wszystkie składniki pesto oprócz
soli morskiej. Zmiksować, pozostawiając składniki w malutkich drobinkach.
Sól morską dodać do pesto przed samym podaniem lub posypać nią gotowe już kanapki. Na suchej patelni zrumienić
orzeszki pinii, odłożyć.Na rozgrzaną patelnię wlać
oliwę, włożyć
krewetki i smażyć przez 1,5 minuty z każdej strony (ogromne
krewetki), po 1 minucie - średnie
krewetki, a różowe smażyć przez pół minuty z każdej strony.Mniej więcej w połowie smażenia oprószyć
krewetki solą morską, następnie dodać plasterki
czosnku i zrumienić je.Pesto rozsmarować na ciepłych grzankach, ułożyć
krewetki i plasterki
czosnku, posypać
orzeszkami pinii. Posypać świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.Wskazówki* świeże i całe
krewetki obrać z pancerzy, oderwać głowy i ogonki, opłukać i dokładnie osuszyć. Mrożone
krewetki rozmrozić, opłukać i osuszyć. Różowe
krewetki (podgotowane) opłukać i osuszyć, oderwać ogonki.