Wykonanie
Pesto to jedno z najłatwiejszych potraw jakie można zrobić, zajmuje to dosłownie parę minut, a smak jest niepowtarzalny ;-)Składnikidoniczka
bazylii (takie jak sprzedają w supermarketach)2 łyżki startego
parmezanu2 łyżki
oliwy z oliwek2 ząbki
czosnku3 łyżki
orzeszków piniiodrobina
solidowolny
makaron lub
chlebOkey to zrobienia pesto jest nam potrzebny moździerz - niestety bez tego nie da rady utrzeć pesto... Do moździerzy wrzucamy wszystkie składniki - z
bazylii obrywamy tylko same listki (oprócz
makaronu oczywiście) i ucieramy, aż będzie miało konsystencję sosu.
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu - (nie opłukujemy
wodą!) - i mieszamy z naszym pesto. Całość posypujemy dużą ilością startego
parmezanu ;-)SMACZNEGO!O.