Wykonanie
To spaghetti trzeba spróbować i już!Sos podobny jest do pesto plus
pomidory.Podobno ten
sos do spaghetti robiony jest tylko w
mieście Trapani we Włoszech.Świeża
bazylia,prażone
migdały,
parmezan i
pomidory. Czego trzeba więcej?! ;-)
Składniki:500 g spaghetti spaghetti nr.4 Lubelli150 g
migdałów2 ząbki
czosnku4 garście listków świeżej
bazylii150 g
parmezanu600 g
pomidorów150 g
migdałówsól morska i świeżo zmielony
czarny pieprzoliwa z pierwszego tłoczeniaZacznijmy od
migdałów.Można użyć w łupinach lub bez.
Rozdrobniłam je.Można tłuczkiem lub w malakserze.
Uprażyłam na patelni bez tłuszczu.
Bazylię umyłam.
I kolejno dorzucałam do miksera:
BazylięUprażone
migdałyCzosnekParmezanSól morską,
pieprz i parę łyżek
oliwy.
Wszystko zmieliłam.
Ugotowałam al dente
makaron.
Gdy się gotował,pokroiłam drobno,obrane ze skórki
pomidory.
I poddusiłam je,żeby odparował z nich nadmiar soku.
Dodałam do nich zmiksowane powyżej składniki.
I wszystko razem wymieszałam.
Może barwa i konsystencja nie wygląda zachęcająco,ale zapewniam,że kiedy spróbujecie tego dania, to może się okazać,że wejdzie ono na stałe do Waszego menu.Sos przygotowałam praktycznie w czasie gdy gotował się
makaron ;-)Szybko,zdrowo i pysznie!Smacznego!