ßßß Cookit - przepis na SPAGHETTI TRAPANESE Z MIGDAŁAMI I ŚWIEŻĄ BAZYLIĄ

SPAGHETTI TRAPANESE Z MIGDAŁAMI I ŚWIEŻĄ BAZYLIĄ

nazwa

Wykonanie

To spaghetti trzeba spróbować i już!
Sos podobny jest do pesto plus pomidory.
Podobno ten sos do spaghetti robiony jest tylko w mieście Trapani we Włoszech.
Świeża bazylia,prażone migdały,parmezan i pomidory. Czego trzeba więcej?! ;-)
Składniki:
500 g spaghetti spaghetti nr.4 Lubelli
150 g migdałów
2 ząbki czosnku
4 garście listków świeżej bazylii
150 g parmezanu
600 g pomidorów
150 g migdałów
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
oliwa z pierwszego tłoczenia
Zacznijmy od migdałów.
Można użyć w łupinach lub bez.
Rozdrobniłam je.
Można tłuczkiem lub w malakserze.
Uprażyłam na patelni bez tłuszczu.
Bazylię umyłam.
I kolejno dorzucałam do miksera:
Bazylię
Uprażone migdały
Czosnek
Parmezan
Sól morską,pieprz i parę łyżek oliwy.
Wszystko zmieliłam.
Ugotowałam al dente makaron.
Gdy się gotował,pokroiłam drobno,obrane ze skórki pomidory.
I poddusiłam je,żeby odparował z nich nadmiar soku.
Dodałam do nich zmiksowane powyżej składniki.
I wszystko razem wymieszałam.
Może barwa i konsystencja nie wygląda zachęcająco,
ale zapewniam,że kiedy spróbujecie tego dania, to może się okazać,
że wejdzie ono na stałe do Waszego menu.
Sos przygotowałam praktycznie w czasie gdy gotował się makaron ;-)
Szybko,zdrowo i pysznie!
Smacznego!
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2011/11/spaghetti-trapanese-z-migdaami-i-swieza.html