ßßß Cookit - przepis na Grillowane boczniaki

Grillowane boczniaki

nazwa

Wykonanie

Składniki
250 g boczniaków
3 łyżki oliwy extra vergine
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku, drobno posiekane lub rozgniecione w prasce
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Opcjonalnie, do podania: bagietka, rukola, miodowy winegret, orzeszki pinii, tarty parmezan
Przygotowanie
Większe boczniaki pokroić na mniejsze kawałki. Położyć średnio rozgrzanej patelni grillowej i grillować na umiarkowanym ogniu przez około 3 minuty z każdej strony, aż grzyby zmiękną i pokryją się ciemnymi paskami. W międzyczasie doprawić solą.
W miseczce wymieszać oliwę, posiekaną natką pietruszki i czosnek, dodać troszkę soli. Mieszanką smarować boczniaki i podgrzewać przez kilkanaście sekund z każdej strony. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Obok na patelni możemy zrumienić plasterki bagietki.
Boczniaki odłożyć na rukolę wymieszaną z winegretem, posypać zrumienionymi orzeszkami pinii, tartym parmezanem.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/grzyby/boczniaki/przepis.html