Wykonanie
Składniki250 g boczniaków3 łyżki
oliwy extra vergine2 łyżki posiekanej
natki pietruszki2 ząbki
czosnku, drobno posiekane lub rozgniecione w prasce
sól morska i świeżo zmielony
czarny pieprzOpcjonalnie, do podania:
bagietka,
rukola,
miodowy winegret,
orzeszki pinii, tarty
parmezanPrzygotowanieWiększe boczniaki pokroić na mniejsze kawałki. Położyć średnio rozgrzanej patelni grillowej i grillować na umiarkowanym ogniu przez około 3 minuty z każdej strony, aż
grzyby zmiękną i pokryją się ciemnymi paskami. W międzyczasie doprawić
solą.W miseczce wymieszać
oliwę, posiekaną
natką pietruszki i
czosnek, dodać troszkę
soli. Mieszanką smarować boczniaki i podgrzewać przez kilkanaście sekund z każdej strony. Doprawić świeżo zmielonym
pieprzem.Obok na patelni możemy zrumienić plasterki
bagietki.Boczniaki odłożyć na
rukolę wymieszaną z
winegretem, posypać zrumienionymi
orzeszkami pinii, tartym
parmezanem.