Wykonanie
Składniki1 - 2 porcje1 świeża
ryba wypatroszona, oczyszczona i oskrobana z łusek (np. barramundi,
pstrąg,
okoń,
dorsz, dorada) o wadze około 350 g2 większe
ziemniaki1/2
cytryny1 i 1/2 gałązki świeżego
rozmarynu1 ząbek
czosnku w łupince60 ml
białego winasól morska i świeżo zmielony
czarny pieprzoliwa z oliwek extra verginePrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 250 stopni. Przygotować większą formę żaroodporną, która pomieści
rybę wraz z
ziemniakami.
Rybę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć
solą i
pieprzem, wysmarować 2 łyżkami
oliwy extra vergine. Położyć na środku żaroodpornego naczynia.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, opłukać, gotować w osolonej wodzie przez około 7 - 10 minut, aż będą prawie miękkie (będą się jeszcze dopiekały w piekarniku).
Cytrynę pokroić na plasterki a każdy plasterek podzielić jeszcze na 4 części. 3 kawałeczki
cytryny włożyć do wnętrza
ryby razem z jedną gałązką
rozmarynu.
Ziemniaki odcedzić i wymieszać z resztą pokrojonej
cytryny oraz resztą listków
rozmarynu (drobno posiekanych - około 2 łyżeczki). Wlać 2 łyżki
oliwy extra vergine, doprawić
solą morską i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem. Dodać ząbek
czosnku podzielony na 3 części i wszystko razem wymieszać. Obłożyć
rybę ziemniakami i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec bez przykrycia przez 15 minut. W połowie pieczenia wlać
białe wino.