Wykonanie
Wracam na bloga po krótkiej urlopowej i remontowej przerwie z prostym, ale bardzo aromatycznym przepisem na
ziemniaki. Doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mogą być podawane jako dodatek do grillowanych
mięs czy ryb, albo jako
sałatka na ciepło.Ja swoje zrobiłam na patelni, ale równie dobrze można je przygotować w piekarniku.
Składniki na 3 porcjeCzas przygotowania: 30 minutSkładniki:500 g małych
ziemniaków1 duża główka
czosnku1
cytrynasok z 1/2
cytrynyświeży
rozmarynsól morskaświeżo zmielony
czarny pieprzoliwa z oliwekWykonanie:
Ziemniaki porządnie myjemy, osuszamy i kroimy na pół. Na szerokiej patelni rozgrzewamy
oliwę, wrzucamy
ziemniaki, przekrojona na 3 części w poprzek główkę
czosnku, świeży
rozmaryn,
pieprzymy, solimy i przez 3-4 minuty smażymy
ziemniaki. Następnie zmieszamy ogień, patelnię przykrywamy i smażymy
ziemniaki przez 10-15 minut, po tym czasie dodajemy do nich pokrojoną w ósemki dokładnie umytą i sparzoną
cytrynę. Raz na jakiś czas potrząsamy patelnią, żeby
ziemniaki się piekły z każdej strony.Gdy
ziemniaki będą miękkie skrapiamy je
sokiem z cytryny, zwiększamy ogień i lekko rumienimy.