Wykonanie
Jednym z najbardziej popularnych przepisów Jamiego Olivera jest chyba
kurczak pieczony w całości z
cytryną i
rozmarynem. Ponieważ
kurczak jest u mnie bardzo lubiany chciałam wypróbować go już dawno. Okazja nadarzyła się w weekend bo planowana wyprawa do lasu wymagała przygotowania szybkiego obiadu a
kurczak upieczony w sobotę idealnie nadaje się do tego aby zabrać go ze sobą następnego dnia.
Mięso pieczone w ten sposób smakuje naprawdę wspaniale, jest kruche i aromatyczne od
ziół. Co prawda
kurczaka pieczonego na butelce moim zdaniem nie pobiło ale i tak było pyszne.
Składniki:2 kg
kurczakasól morska i świeżo zmielony
czarny pieprz2 kg
ziemniaków, obranych1 duża
cytryna, najlepiej niewoskowana1 cała główka
czosnku, podzielona na ząbkigarść świeżego
tymiankuoliwagarść świeżego
rozmarynudowolnie: 8 plastrów
wędzonego bekonuNatrzeć
kurczaka od środka i od zewnątrz dużą ilością
soli i świeżo zmielonym
pieprzem. Następnie przykryć go, wstawić do lodówki i trzymać tam do momentu rozpoczęcia szykowania obiadu. Dzięki temu
mięso będzie po upieczeniu naprawdę przepyszne. Rozgrzać piekarnik do temp. 190 st. C. Zagotować duży garnek osolonej
wody. Pokroić
ziemniaki na kawałki wielkości piłeczki golfowej, włożyć do
wody z całą
cytryną i ząbkami
czosnku i gotować przez 12 minut. Odcedzić i odparować przez 1 minutę (dzięki temu
ziemniaki będą bardziej chrupiące), następnie wyjąć
cytrynę i
czosnek. Podrzucać gorące
ziemniaki w garnku - to też sprawi, że po upieczeniu będą chrupkie.Jeszcze gorącą
cytrynę delikatnie nakłuć ok. 10
razy. Wyjąć z lodówki
kurczaka, położyć na papierze do pieczenia i całego natrzeć
oliwą. Nafaszerować go ząbkami
czosnku,
cytryną w całości i
tymiankiem, umieścić na blasze i piec w rozgrzanym piekarniku przez 45 minut. Przenieść
kurczaka na półmisek. W wytopionym tłuszczu, który został na blasze, obtoczyć
ziemniaki z listkami
rozmarynu. Potrząsnąć, obłóż nim
pierś kurczaka i piec kolejne 45 minut albo do chwili, kiedy
mięso będzie miękkie, a
ziemniaki się zarumienią.
Kurczak jest gotowy, jeśli
mięso z łatwością odchodzi od kości a sos, który puści jest klarowny.Smacznego:)