Wykonanie
Składniki2 porcje1/2 kg
ziemniaków4 łyżki
oliwy z oliweksok z 1
cytryny (lub mniej, do smaku)1 łyżka listków świeżego
rozmarynu (lub 1 łyżeczka suszonego)6 małych ząbków
czosnkusól i świeżo zmielony
czarny pieprzBurgery z
rozmarynem250 g drobno zmielonej, chudej
wołowiny dobrej jakości1
jajkosól morska, świeżo zmielony
czarny pieprz2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka posiekanego świeżego
rozmarynuolej do smażenia lub
oliwa z oliwekPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 200 stopni.
Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie kawałki . Włożyć do garnka, zalać zimną
wodą i gotować przez 9 minut, następnie dokładnie odcedzić.Do naczynia żaroodpornego wlać
oliwę oraz
sok z cytryny, dodać
rozmaryn i
czosnek . Włożyć
ziemniaki, doprawić
solą oraz
pieprzem i dokładnie wymieszać. Pozostawić na 10 minut, od czasu do czasu zamieszać.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut lub więcej, w zależności od wielkości
ziemniaków, aż będą ładnie zrumienione i miękkie w środku. Od czasu do czasu zamieszać, starając się aby
czosnek znajdował się na wierzchu
ziemniaków.Burgery z
rozmarynemWymieszać
mielone mięso z
jajkiem,
solą i
pieprzem oraz
oliwą z oliwek. Uformować 2 burgery i obtoczyć je z dwóch stron w
rozmarynie. Smażyć na patelni z
olejem lub
oliwą przez około 10 minut, po 5 minut z każdej strony.