ßßß Cookit - przepis na Ziemniaki z rozmarynem i cytryną

Ziemniaki z rozmarynem i cytryną

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
1/2 kg ziemniaków
4 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1 cytryny (lub mniej, do smaku)
1 łyżka listków świeżego rozmarynu (lub 1 łyżeczka suszonego)
6 małych ząbków czosnku
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Burgery z rozmarynem
250 g drobno zmielonej, chudej wołowiny dobrej jakości
1 jajko
sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
olej do smażenia lub oliwa z oliwek
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie kawałki . Włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować przez 9 minut, następnie dokładnie odcedzić.
Do naczynia żaroodpornego wlać oliwę oraz sok z cytryny, dodać rozmaryn i czosnek . Włożyć ziemniaki, doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać. Pozostawić na 10 minut, od czasu do czasu zamieszać.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut lub więcej, w zależności od wielkości ziemniaków, aż będą ładnie zrumienione i miękkie w środku. Od czasu do czasu zamieszać, starając się aby czosnek znajdował się na wierzchu ziemniaków.
Burgery z rozmarynem
Wymieszać mielone mięso z jajkiem, solą i pieprzem oraz oliwą z oliwek. Uformować 2 burgery i obtoczyć je z dwóch stron w rozmarynie. Smażyć na patelni z olejem lub oliwą przez około 10 minut, po 5 minut z każdej strony.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/ziemniaki/rozmaryn_cytryna/przepis.html