Wykonanie
Pojawiły się pierwsze
młode ziemniaki. Nie są to jeszcze
ziemniaki takie jakie lubię najbardziej, czyli nasze
krajowe - na te trzeba jeszcze trochę poczekać. Ale i tak nie mogłam się powstrzymać i pierwszy kilogram został kupiony i zrobiony. Na początek smażone na patelni. Po wstępnym podsmażeniu, można patelnię przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C i piec aż będą miękkie. Pycha!Inspiracja był przepis z bloga Gatity
składniki1 kg
młodych ziemniaków, zbliżonej wielkościgłówka
czosnkuparę gałązek
rozmarynusól morskapieprz cytrynowyoliwa z oliwekprzygotowanie
Ziemniaki umyć, osuszyć, większe przekroić na połówki. Do miski włożyć
ziemniaki, dodać nieobrane ząbki
czosnku, igiełki
rozmarynu, posolić, posypać
pieprzem i podlać
oliwą. Wymieszać, najlepiej ręką, aby
ziemniaki były
oliwą posmarowane ze wszystkich stron. Wrzucić na rozgrzaną patelnię. Podsmażać przez około 5 minut, następnie patelnię przykryć, zmniejszyć ogień i dusić jeszcze 20 minut. Co jakiś czas
ziemniaki mieszać i sprawdzać czy są już gotowe. Jeżeli nie, dusimy do czasu aż będą miękkie. Smacznego!