ßßß Cookit - przepis na Barszcz czerwony z suszoną śliwką

Barszcz czerwony z suszoną śliwką

nazwa

Wykonanie

Barszcz czerwony bardzo lubię. Z wigilijnego jedzenia jest dla mnie najważniejszy ale gotuje go często także na codzień. Na nadchodzące święta proponuję wersję z suszoną śliwką. Bardzo mi posmakował taki barszcz i polecam go każdemu, kto waha się czy spróbować.
Składniki:
kilka suszonych śliwek
4 buraczki
ok.1,5 l bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
suszony majeranek
4-5 ziarenek ziela angielskiego
3 listki laurowe
3-4 goździki
2 łyżki miodu
sok z 1 cytryny (można zastąpić octem)
kilka ziarenek pieprzu czarnego
sól
Buraki zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę. Śliwki, miód, goździki i bulion zalać wodą, Zagotować, dodać buraki Do bulionu dodać buraki, zioła i przyprawy. Całość gotować ok. 20-30 min.Przecedzić, dodać sok z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2014/12/Barszcz-czerwony-z-suszona-sliwka.html