Wykonanie
Pyszny, aromatyczny, jedyny w swoim rodzaju – warto czekać na ten smak przez cały rok… Doskonale sprawdzi się z uszkami, pasztecikami, krokietami lub bez żadnych dodatków.Składniki2 l
bulionu warzywnego (przepis znajdziesz tutaj)6 średnich
buraków70g
suszonych prawdziwków1/2
cytrtny5 ziaren
czarnego pieprzu3 ziarna
ziela angielskiego2
liście lauroweSól,
pieprzPrzygotowanie
Grzyby zalej 300ml gorącej
wody, przykryj i odstaw na minimum 2 godziny, aby zmiękły (najlepiej na całą noc).Kiedy
grzyby zmiękną, przełóż je do garnka, płyn w którym się moczyły przelej przez sito i gotuj na maleńkim ogniu przez 30 minut.
Buraki obierz, pokrój w grube plastry, zalej
bulionem, dodaj ziarna
pieprzu,
ziele angielskie i
liść laurowy. Gotuj 1,5 godziny.Dodawaj do barszczu po łyżce
wywaru grzybowego i łyżeczce
soku z cytryny – rób to powoli, sprawdzając rezultat, aby zachować odpowiednią proporcję smaków.Dopraw całość odrobiną
soli i świeżo zmielonego
czarnego pieprzu.Gotowe!Reklamy