ßßß Cookit - przepis na Wigilijny barszczyk

Wigilijny barszczyk

nazwa

Wykonanie

Pyszny, aromatyczny, jedyny w swoim rodzaju – warto czekać na ten smak przez cały rok… Doskonale sprawdzi się z uszkami, pasztecikami, krokietami lub bez żadnych dodatków.
Składniki
2 l bulionu warzywnego (przepis znajdziesz tutaj)
6 średnich buraków
70g suszonych prawdziwków
1/2 cytrtny
5 ziaren czarnego pieprzu
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
Sól, pieprz
Przygotowanie
Grzyby zalej 300ml gorącej wody, przykryj i odstaw na minimum 2 godziny, aby zmiękły (najlepiej na całą noc).
Kiedy grzyby zmiękną, przełóż je do garnka, płyn w którym się moczyły przelej przez sito i gotuj na maleńkim ogniu przez 30 minut.
Buraki obierz, pokrój w grube plastry, zalej bulionem, dodaj ziarna pieprzu, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj 1,5 godziny.
Dodawaj do barszczu po łyżce wywaru grzybowego i łyżeczce soku z cytryny – rób to powoli, sprawdzając rezultat, aby zachować odpowiednią proporcję smaków.
Dopraw całość odrobiną soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Gotowe!
Reklamy
Źródło:https://mammadeli.com/2018/12/24/wigilijny-barszczyk