ßßß Cookit - przepis na Barszcz czerwony

Barszcz czerwony

nazwa

Wykonanie

Idealny do krokietów, naleśników wytrawnych oraz tak po prostu sam w zimny wieczór:)
Składniki:
1 kg buraków
Włoszczyzna
1 listek laurowy
5 ziarenek ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
Szczypta majeranku
Szczypta oregano
6 łyżek octu
1 łyżka miodu
Sól i pieprz
Buraki umyć, obrać ze skóry, pokroić w plastry, włoży ć do dużego garnka. Włoszczyznę obrać, umyć pokroić, włożyć do buraków, dodać ziele angielskie, listek laurowy, zalać 2 litrami wody. Gotować na dużym ogniu, doprowadzając do wrzenia. Dodać 3 łyżki octu, by wywar nie stracił koloru. Później zmniejszyć ogień i gotować do 2 godzin. Doprawić majerankiem, oregano, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, łyżką miodu, solą pieprzem i resztą octu. Gotować jeszcze kilka minut
Aga
Źródło:http://w-strefie-smaku.blogspot.com/2012/09/barszcz-czerwony.html