Wykonanie
Idealny do krokietów, naleśników wytrawnych oraz tak po prostu sam w zimny wieczór:)Składniki:1 kg
burakówWłoszczyzna1
listek laurowy5 ziarenek
ziela angielskiego2 ząbki
czosnkuSzczypta
majerankuSzczypta
oregano6 łyżek
octu1 łyżka
mioduSól i
pieprzBuraki umyć, obrać ze skóry, pokroić w plastry, włoży ć do dużego garnka.
Włoszczyznę obrać, umyć pokroić, włożyć do
buraków, dodać
ziele angielskie,
listek laurowy, zalać 2 litrami
wody. Gotować na dużym ogniu, doprowadzając do wrzenia. Dodać 3 łyżki
octu, by
wywar nie stracił koloru. Później zmniejszyć ogień i gotować do 2 godzin. Doprawić
majerankiem,
oregano, przeciśniętym przez praskę
czosnkiem, łyżką
miodu,
solą pieprzem i resztą
octu. Gotować jeszcze kilka minutAga