Wykonanie
Na sobotniej parapetówce gościł także mój barszczyk czerwony. Kolejny przepis zaczerpnięty z kuchni mojej mamy.Składniki:antrykot/rostbef wołowy
włoszczyzna1,5 kg
buraków0 , 5 szklanki koncentratu barszczu czerwonego Krakus2 ząbki
czosnkuziele angielskie,
pieprz,
liście laurowe,
sól,
majeranekPrzyrządzamy
bulion wołowy:1. Zagotowujemy
mięso i szumujemy.2. Dodajemy warzywa i
przyprawy:
ziele angielskie,
liście laurowe,
pieprz w ziarnach i gotujemy około 1,5h.W drugim garnku gotujemy
buraki z dwoma ząbkami
czosnku także przez około 40 minut.Zawartość dwóch garnków przecedzamy do trzeciego, dolewamy koncentrat barszczu i łyżkę
majeranku. Zagotowujemy i możemy podawać.
Fasolkę „Jaś” musimy wcześniej namoczyć przez co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc. Gotuje się ją około 1,5 h.Można jeść barszczyk z fasolką/uszkami lub popijać z kubeczka np. razem z pasztecikami lub krokietami.Ugotowane
buraki możemy zetrzeć, zamrozić i wykorzystać w
sałatce do obiadu
Przepis dołączam do akcji „Przedwiośnie… i jaka zupa? II edycja”