ßßß Cookit - przepis na Czerwony barszcz wigilijny

Czerwony barszcz wigilijny

nazwa

Wykonanie

Czerwony barszcz z uszkami jest moją ulubioną potrawą na wigilijnym stole. Inne dania zjem ale się nimi nie zachwycam natomiast barszcz uwielbiam. Na codzień jadamy barszcz zabielany a w święta najlepszy jest taki klarowny, który podajemy do uszek lub kapuśniaczków.
Składniki:
1 duże jabłko
garść suszonych grzybów
4 buraczki
ok.1,5 l bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
suszony majeranek
4-5 ziarenek ziela angielskiego
3 listki laurowe
7 ziarenek pieprzu czarnego
sól
Grzyby zalać wodą, odstawić na noc. Buraki zetrzeć na tarce. Do bulionu dodać buraki, grzyby razem z wywarem, jabłko, zioła i przyprawy. Całość gotować ok. 20-30 min. Doprawić do smaku sola i pieprzem ale trzeba to zrobić ostrożnie ponieważ przez noc barszcz nabiera mocy i może się okazać, że jest za mocny. Dlatego ostateczne przyprawianie zostawiam na drugi dzień.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2012/12/Czerwony-barszcz-wigilijny.html