Czerwony barszcz z uszkami jest moją ulubioną potrawą na wigilijnym stole. Inne dania zjem ale się nimi nie zachwycam natomiast barszcz uwielbiam. Na codzień jadamy barszcz zabielany a w święta najlepszy jest taki klarowny, który podajemy do uszek lub kapuśniaczków.Składniki:1 duże jabłkogarść suszonych grzybów4 buraczkiok.1,5 l bulionu warzywnego2 ząbki czosnkususzony majeranek4-5 ziarenek ziela angielskiego3 listki laurowe7 ziarenek pieprzu czarnegosólGrzyby zalać wodą, odstawić na noc. Buraki zetrzeć na tarce. Do bulionu dodać buraki, grzyby razem z wywarem, jabłko, zioła i przyprawy. Całość gotować ok. 20-30 min. Doprawić do smaku sola i pieprzem ale trzeba to zrobić ostrożnie ponieważ przez noc barszcz nabiera mocy i może się okazać, że jest za mocny. Dlatego ostateczne przyprawianie zostawiam na drugi dzień.Smacznego:)