Wykonanie
garść
suszonych grzybów4 ząbki
czosnku4 średnie
buraki2 litry
wywaru warzywnego2
liście laurowe3 łyżki
majeranku6 ziaren
czarnego pieprzu4 ziarenka
ziela angielskiego3 łyżki
soku z cytrynysól,
pieprzGrzyby opłukać i zalać 2 szklankami zimnej
wody, zostawić na noc do namoknięcia.
Buraki umyć, włożyć do garnka i zalać
wodą ponad ich powierzchnię.Gotować do miękkości, średniej wielkości
buraki gotują się około 1,5 godziny.Wyjąć z
wody, zostawić do ostygnięcia.Następnego dnia
grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły z dodatkiem
liści laurowych i
czosnku, zajmie to około 20 minut.W
między czasie obrać
buraki i zetrzeć na tarce.
Wywar podgrzać i do wrzącego dodać:
majeranek,
pieprz,
ziele angielskie.Dodać starte
buraki razem z
sokiem, który puściły i gotować do 5 minut doprawiając
solą i
pieprzem.Barszcz przecedzić przez sito.Do przecedzonego dodać
wywar z
grzybów (razem z
grzybami) i
sok z cytryny.Po rozlaniu do miseczek dodaję
majeranek i
pieprz.