ßßß
garść suszonych grzybów4 ząbki czosnku4 średnie buraki2 litry wywaru warzywnego2 liście laurowe3 łyżki majeranku6 ziaren czarnego pieprzu4 ziarenka ziela angielskiego3 łyżki soku z cytrynysól, pieprzGrzyby opłukać i zalać 2 szklankami zimnej wody, zostawić na noc do namoknięcia.Buraki umyć, włożyć do garnka i zalać wodą ponad ich powierzchnię.Gotować do miękkości, średniej wielkości buraki gotują się około 1,5 godziny.Wyjąć z wody, zostawić do ostygnięcia.Następnego dnia grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły z dodatkiem liści laurowych i czosnku, zajmie to około 20 minut.W między czasie obrać buraki i zetrzeć na tarce.Wywar podgrzać i do wrzącego dodać: majeranek, pieprz, ziele angielskie.Dodać starte buraki razem z sokiem, który puściły i gotować do 5 minut doprawiając solą i pieprzem.Barszcz przecedzić przez sito.Do przecedzonego dodać wywar z grzybów (razem z grzybami) i sok z cytryny.Po rozlaniu do miseczek dodaję majeranek i pieprz.