Składniki:- 2 kg buraków- wywar warzywny z włoszczyzny- garść suszonych grzybów- zakwas z tego przepisu- 2 łyżki majeranku- 6 ziaren ziela angielskiego- 8 ziaren czarnego pieprzu- 2 ząbki czosnku- sól, świeży czarny pieprzPrzygotowanie:Grzyby zalewam 2 szklankami wody dzień wcześniej i pozwalam im się namoczyć przez 24 godziny. Buraki dokładnie myje i zawijam w folię. Wkładam na godzinę do pieca w 190 stopniach. W tym samym czasie gotuję wywar warzywny z dodatkiem majeranku, ziela, pieprzu a grzyby gotuję w wodzie, w której się moczyły z dodatkiem 1 ząbku czosnku. Po upieczeniu buraki obieram ze skórki i trę na średnich oczkach. Dodaję do wywaru i zagotowuje, dodaję zmiażdżony ząbek czosnku a następnie gotuje przez 3-4 minuty. Tak przygotowany wywar przecedzam, dodaję zakwas i wodę z grzybów (tą, w której się gotowały). Przyprawiam solą i pieprzem do smaku.Najlepiej smakuje na drugi dzień. A grzyby można wykorzystać do nadzienia uszek.