ßßß
Święta coraz bliżej. Na każdym kroku przypominają mi o tym wystawy sklepowe. Już dzisiaj chciałam podzielić się swoim przepisem na pyszny czerwony barszcz.Składniki:5 suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków)2 ząbki czosnku5 buraków2 litry bulionu warzywnego ( oddzielonego od warzyw)zioła: 2 listki laurowe, 2 łyżeczki majeranku, 4 ziarenka czarnego pieprzu, 4 ziarenka ziela angielskiegosok z połowy cytryny1 łyżeczka cukrusól, świeżo zmielony czarny pieprzPrzygotowanieGrzyby opłukałam,zalałam szklanką wody i odstawiłam na kilka godzin.Po czasie włożyłam je do garnka i gotowałam około 1h w tej samej wodzie.Obrałam buraki, pokroiłam w plastry. Zalałam bulionem. Dodałam zioła, sok z cytryny, cukier. Wszystko gotowałam na małym ogniu do czasu, aż buraki zmiękły.Kiedy barszcz ostygł włożyłam go na noc do lodówki. Rano odcedziłam wszystko,dodałam wywar z grzybów i znów zagotowałam.