ßßß Cookit - przepis na Barszcz czerwony

Barszcz czerwony

nazwa

Wykonanie

Święta coraz bliżej. Na każdym kroku przypominają mi o tym wystawy sklepowe. Już dzisiaj chciałam podzielić się swoim przepisem na pyszny czerwony barszcz.
Składniki:
5 suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków)
2 ząbki czosnku
5 buraków
2 litry bulionu warzywnego ( oddzielonego od warzyw)
zioła: 2 listki laurowe, 2 łyżeczki majeranku, 4 ziarenka czarnego pieprzu, 4 ziarenka ziela angielskiego
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka cukru
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
Grzyby opłukałam,zalałam szklanką wody i odstawiłam na kilka godzin.Po czasie włożyłam je do garnka i gotowałam około 1h w tej samej wodzie.
Obrałam buraki, pokroiłam w plastry. Zalałam bulionem. Dodałam zioła, sok z cytryny, cukier. Wszystko gotowałam na małym ogniu do czasu, aż buraki zmiękły.Kiedy barszcz ostygł włożyłam go na noc do lodówki. Rano odcedziłam wszystko,dodałam wywar z grzybów i znów zagotowałam.
Źródło:http://kukingo.blogspot.com/2014/11/barszcz-czerwony.html