Wykonanie
Święta coraz bliżej. Na każdym kroku przypominają mi o tym wystawy sklepowe. Już dzisiaj chciałam podzielić się swoim przepisem na pyszny czerwony barszcz.Składniki:5
suszonych grzybów (najlepiej
prawdziwków)2 ząbki
czosnku5
buraków2 litry
bulionu warzywnego ( oddzielonego od warzyw)
zioła: 2
listki laurowe, 2 łyżeczki
majeranku, 4 ziarenka
czarnego pieprzu, 4 ziarenka
ziela angielskiegosok z połowy
cytryny1 łyżeczka
cukrusól, świeżo zmielony
czarny pieprzPrzygotowanie
Grzyby opłukałam,zalałam szklanką
wody i odstawiłam na kilka godzin.Po czasie włożyłam je do garnka i gotowałam około 1h w tej samej wodzie.Obrałam
buraki, pokroiłam w plastry. Zalałam
bulionem. Dodałam
zioła,
sok z cytryny,
cukier. Wszystko gotowałam na małym ogniu do czasu, aż
buraki zmiękły.Kiedy barszcz ostygł włożyłam go na noc do lodówki. Rano odcedziłam wszystko,dodałam
wywar z
grzybów i znów zagotowałam.