Wykonanie
Moje dzisiejsze danie powinno nazywać się
Jajka po florencku bo też jest inspirowane tym przepisem. Jednak w orginale
jajko miało być w koszulce a ja wbiłam je do zielonej mieszanki
szpinakowo-porowej i udusiłam podobnie jak w czakczuce. Danie wyszło naprawdę smaczne i
mogę ze spokojnym sumieniem polecić je na sobotnie śniadanie.
Źródło: na podst. przepisu
Jajka po florencku,
Jajka,
mleko i
sery, wyd Reader's DigestSkładniki:300 g
szpinaku (może być mrożony)duży kawałek
pora, zielona część2 ząbki
czosnkuoliwa + łyżka
masłasól,
pieprz4
jajkaRozgrzać
masło z
oliwą, wrzucić
szpinak, dodać
szpinak i dusić chwilę. Dodać pokrojonego
pora i dusić do miękkości. Przyprawić do smaku
solą i
pieprzem. Zrobić dołki w mieszance
szpinakowo-porowej i wbić
jajka. Smażyć kilka minut na wolnym ogniu aż
białka się zetną a
żółtką są jeszcze wolne. Podawać natychmiast. Można danie posypać tartym
serem.Smacznego:)