Wykonanie
W tym roku smak piernika zdominował wszystkie moje potrawy jakie przygotowuję na święta. Po wczorajszej
kawie przyszła kolej na znaną już pewnie wszystkim krajankę z marcepanem i powidłami. Na określenie tego ciasta nasuwa się tylko jedno: bogactwo smaków bo przecież jest tu wszystko:
orzechy,
skórka pomarańczowa,
przyprawa piernikowa, marcepan i powidła. Wszyscy miłośnicy bożonarodzeniowych smaków będą usatysfakcjonowani.
ŹródłoSkładniki:3 1/3 szklanki
maki1 lyzeczka
sody oczyszczonej1 lyzeczka
proszku do pieczenia1 lyzka
cynamonu1 lyzeczka
kardamonu1 lyzeczka
iimbirupo 1/2 lyzeczki zmielonej galki muszkatalowej i zmielonych gozdzikowpo 1/4 lyzeczki zmielonego
czarnego pieprzu i zmielonego
ziela angielskiegoszczypta
soli1/2 szklanki
miodu1 szklanka
cukru1/2 kostki
masla1
jajkodrobno posiekane
orzechy,
skorka pomaranczowaSkładniki na masę marcepanową:225g pasty migdalowej1/2 szklanki
cukru2
zoltka1/3 szlanki
maki1 lyzka
mlekapo 1 lyzce
soku pomaranczowego i
cytrynowego1 lyzeczka
olejku migdalowegoPonadto:
powidla sliwkoweSkładniki na
lulier koniakowy:1 szklanka
cukru pudru3 lyzki
koniakuMarcepan:Paste migdalowa rozetrzec z
cukrem, dodac pozostale skladniki i dobrze wymieszac.Rozgrzac piekarnik do temperatury 180ºC.
Make przesiac z proszkiem,
soda i
sola, dodac posiekane
orzechy i skorke.
Miod,
cukier i
maslo rozgrzac dosc mocno (ale nie zagotowac) w duzym rondlu, dodac
przyprawy korzenne, wymieszac. Dodawac stopniowo
make ciagle mieszajac az ciasto zacznie odchodzic od scianek rondla. Zdjac z palnika i lekko przesudzic, dodac
jajko i wymieszac. Przelozyc ciasto na stolnice i lekko wyrobic podsypujac
maka w razie koniecznosci. Jeszcze cieple podzielic na dwie czesci - kazda rozwalkowac na prostokat wielkosci 33 x 20 cm, przeniesc jeden placek na plaska blache wylozona pergaminem. Zostawiajac 1 cm margines rozsmarowac na
ciescie mase marcepanowa (mozna posypac
rodzynkami jezeli ktos lubi), na marcepanie rozprowadzic rowna warstwa powidla. Przykryc druga czescia ciasta, dobrze zlepic brzegi i piec okolo 25-30 minut. Wyjac z piekarnika, lekko przestudzic i jeszcze cieple polukrowac.Zostawic odkryte na cala noc. Pokroic na
male kwadraciki, przechowywac w szczelnej puszce w warstwach przelozonych pergaminem.
Lukier:Utrzec
cukier z
koniakiem na jednolita mase. Zamiast lukru
koniakowego mozna uzyc dowolnego, ulubionego lukru.Smacznego:)