ßßß Cookit - przepis na Krajanka piernikowa z marcepanem

Krajanka piernikowa z marcepanem

nazwa

Wykonanie

Kolejny przepis Bajaderki, po paście migdałowej. Krajanka, która jest dość słodka, ale zapewniam Was, że warto ją zrobić. Poza marcepanem wyraźnie czuć w niej przyprawę do piernika, skórki pomarańczowe. A alkoholowy lukier tylko dopełnia całość. Ja musiałam moją krajankę potrzymać w lodówce, aby masa marcepanowa dobrze stężała.
Składniki:
Ciasto:
3 1/3 szklanki maki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy do piernika
szczypta soli
1/2 szklanki miodu
1 szklanka cukru
1/2 kostki masła
1 jajko
1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów
1/2 szklanki skórki pomarańczowej
Warstwa marcepanowa:
225g pasty migdałowej (tej)
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
1/3 szklanki mąki
1 łyżka mleka
1 łyżka soku pomarańczowego
1 łyżka soku cytrynowego
1 łyżeczka olejku migdałowego
powidła śliwkowe
Lukier alkoholowy:
1 niepełna szklanka cukru pudru
3 - 4 łyżki brandy (w oryginale koniak)
Wykonanie:
Formę 33x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Pastę marcepanową wymieszać z cukrem. Dodać pozostałe składniki masy i utrzeć całość.
Przesiać mąkę, sodę, dodać orzechy i skórkę. Miód, masło i cukier podgrzać nie doprowadzając do wrzenia. Kiedy wszystko się połączy dodać przyprawy i wymieszać. Dodawać powoli mieszankę mąki i orzechów mieszając. Kiedy całość zacznie odchodzić od ścianek rondla zdjąć z ognia i przestudzić. Do chłodnej masy dodać jajko i ponownie wymieszać.
Jeszcze ciepłe ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na wymiary blaszki. Jedną część wyłożyć na spód blachy. Rozsmarować masę marcepanową zostawiają przynajmniej 1 cm brzeg. Na masę posmarować powidła (około pół słoiczka). Na wierzch wyłożyć drygi kawałek ciasta i dokładnie zlepić brzegi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 25-30 minut.
Gotową krajankę wyjąć z piekarnika. Ciepłe ciasto posmarować lukrem i odstawić na kilkanaście godzin. Następnego dnia pokroić na kawałki.. Schować do puszki, przekładają poszczególne warstwy papierem do pieczenia. Krajanka powinna stać minimum 1 tydzień.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/12/Krajanka-piernikowa-z-marcepanem.html