Wykonanie
Tą krajankę Bajaderki zaliczam do czołówki najlepszych ciast na blogu. Jest wyjątkowa w smaku! Bogactwo
bakalii, smak piernika i marcepan przełożony powidłami - dla mnie nie ma lepszej kombinacji smakowej. Krajanka jest - przez marcepan - nieznośnie słodka, ale mi to w ogóle nie przeszkadza. Można jej to wybaczyć, sami się przekonajcie... /przepis zmodyfikowałam co do ilości cukru/.Składniki na ciasto piernikowe:3 i 1/3 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
solipół szklanki
miodu3/4 szklanki
cukru125 g
masła1
jajkopół szklanki drobno posiekanych
orzechów włoskich lub pekanpół szklanki kandyzowanej (smażonej)
skórki pomarańczowejprzyprawy korzenne - 1 łyżka
cynamonu, 1 łyżeczka
kardamonu, 1 łyżeczka
imbiru, po pół łyżeczki
gałki muszkatołowej i
goździków, po 1/4 łyżeczki
pieprzu i
ziela angielskiegoMąkę przesiać z proszkiem,
sodą i
solą, dodać posiekane
orzechy i
skórkę pomarańczową.
Miód,
cukier i
masło rozgrzać (ale nie zagotować) w dużym garnku, dodać
przyprawy korzenne wymieszać. Dodawać stopniowo
mąkę, ciągle mieszając, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić, dodać
jajko i wymieszać. Przełożyć ciasto na stolnicę, wyrobić lekko, podsypując
mąką w razie konieczności. Jeszcze ciepłe podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na prostokąt wielkości 33 x 22 cm (lub większy, jeśli użyjecie lekko większej formy).Składniki ma masę z marcepanu:225 g masy marcepanowej*2
żółtka1/3 szklanki
mąki pszennej1 łyżka
mleka1 łyżka
soku pomarańczowego1 łyżka
soku cytrynowego1 łyżeczka ekstraktu
migdałowegoWszystkie składniki razem rozetrzeć bądź zmiksować do otrzymania gładkiej masy.Ponadto:słoik
powideł śliwkowych, około 300 g1 szklanka
cukru pudru + 2 łyżki
koniaki,
soku z cytryny lub
wodyWykonanieFormę 33 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć jedną część rozwałkowanego ciasta piernikowego. Na nim rozprowadzić masę marcepanową, zostawiając po 1 cm od każdego
boku. Na marcepanie rozsmarować powidła. Na górę położyć drugą część rozwałkowanego ciasta piernikowego, skleić dokładnie z
ciastem dolnym (jeśli tego nie zrobicie masa i powidła wydostaną się podczas pieczenia na zewnątrz).Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, lekko ciepłe polukrować.
Lukier sporządzić przez roztarcie
cukru pudru z
koniakiem,
sokiem z cytryny lub
wodą.Upieczone ciasto zostawić odkryte na całą noc. Rano pokroić na kwadraciki, przechowywać w szczelnej puszce w warstwach przełożonych papierem do pieczenia.Długo się przechowuje i zachowuje świeżość.* Dodaję więcej, około 400 g.Smacznego :-).