ßßß Cookit - przepis na Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami

Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami

nazwa

Wykonanie

Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami to pomysł Bajaderki . Coś pysznego. Wymaga nieco czasu, ale nie jest trudna do zrobienia. Ciasto powinno przeleżeć kilka tygodni w zamknięciu, jednak już po 4 dniach jest miękka i wg mnie trzeba mieć bardzo silną wolę, żeby jej wtedy nie zjeść. Za tradycyjnymi piernikami nie przepadam, ale to połączenie jest niesamowite. Trzeba spróbować, zwłaszcza jeśli lubicie marcepan. Każdy kto zje choć kawałek jest zachwycony. U mnie na stole pojawi się jeszcze nie raz :) Polecam
P.S. nie należy się przerażać długością listy składników. Wymienione przyprawy dodawane do ciasta stanowią skład kupnych przypraw do piernika, więc z powodzeniem można kupić gotową mieszankę i wsypać około 4,5 łyżeczki :)
Jeśli chodzi natomiast o pastę marcepanową, to nie to samo co masa marcepanowa. Możemy kupić gotową lub przygotować z podanego niżej przepisu.
Ciasto
3 i 1/3 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka imbiru
0,5 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
0,5 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
szczypta soli
0,5 szklanki miodu
1 szklanka cukru (u mnie niecała)
0,5 kostki masła lub margaryny (125g)
1 jajko
drobno posiekane orzechy (u mnie 4 łyżki)
skórka pomarańczowa kandyzowana
Masa marcepanowa
225 g pasty migdałowej
0,5 szklanki cukru
2 żółtka
1/3 szklanki mąki
1 łyżka mleka
1 łyżka soku pomarańczowego (u mnie wyciśnięty z mandarynki)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka olejku migdałowego
powidła śliwkowe (u mnie mieszanka powideł śliwkowych i dżemu truskawkowego)
Pasta migdałowa
1 szklanka migdałów bez skórki
1 szklanka cukru pudru
1 białko
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
szczypta soli
Lukier
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki koniaku (u mnie 1 łyżka whisky, 1 łyżka wódki, woda w takiej ilości by lukier uzyskał dobrą gęstość; może być inny alkohol, np. rum)
WYKONANIE
Pasta migdałowa :
Migdały w skórce zalać wrzątkiem i pozostawić do ostygnięcia wody. Następnie zdjąć skórkę. Zmielić partiami w melakserze lub w ręcznej maszynce do mielenia (migdały dodajemy małymi partiami, nie radzę używać elektrycznej maszynki, bo jeśli za dużo wrzucimy, a na dodatek migdały będą wilgotne, to masa zrobi się twarda i może zablokować maszynkę). Do zmielonych migdałów dodajemy resztę składników, łączymy na masę, schładzamy dobrze w lodówce. Jeśli zrobimy więcej, to masę można zamrozić, ale z podanej ilości zużywamy wszystko na ciasto.
Masa marcepanowa :
Pastę migdałową łączymy z pozostałymi składnikami.
Lukier :
Cukier utrzeć z koniakiem na jednolitą masę. Zamiast lukru koniakowego możemy użyć dowolnego innego.
Ciasto :
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i solą, dodać posiekane orzechy i skórkę.
Miód, cukier i masło rozgrzać dość mocno (ale nie zagotować) w dużym rondlu, dodać przyprawy korzenne, wymieszać. Dodawać stopniowo make ciągle mieszając, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondla. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić, dodać jajko i wymieszać.
Przełożyć ciasto na stolnicę i lekko wyrobić podsypując mąką w razie konieczności. Jeszcze cieple podzielić na dwie części - każdą rozwałkować na prostokąt wielkości 33 x 20 cm, przenieść jeden placek na plaska blachę wyłożoną pergaminem. Zostawiając 1 cm margines rozsmarować na cieście masę marcepanowa (można posypać rodzynkami jeżeli ktoś lubi), na marcepanie rozprowadzić równą warstwa powidła. Przykryć druga częścią ciasta, dobrze zlepić brzegi i piec około 25-30 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i jeszcze ciepłe polukrować. Zostawić odkryte na cala noc. Pokroić na małe kwadraciki, przechowywać w szczelnej puszce w warstwach przełożonych pergaminem lub na blaszce owiniętej szczelnie folią spożywczą.
Wielkość blachy : U mnie prostokąt 33x20 ciasta został włożony na dużą blachę do piekarnika, następnie ciasto się rozeszło po całej blaszce. Ciasto i masa marcepanowa będą niższe, ale mi to odpowiada. Ciasto w żadnym przypadku nie jest suche. Można piec na wymiarowej blaszce.
Na koniec po części kuchennie, czyli sposób na wykorzystanie skórek po mandarynkach -lampion :) Ponieważ to ostatni wpis przed świętami, życzę wszystkim dużo ciepła rodzinnego i radości. Pozdrawiam.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2010/12/Krajanka-piernikowa-z-marcepanem-i-powidlami.html