ßßß Cookit - przepis na SŁODKIE PRECLE NA DROŻDŻACH

SŁODKIE PRECLE NA DROŻDŻACH

nazwa

Wykonanie

Ufam, że drożdżowe precle podbiją swoim smakiem Wasze serca. Najlepsze są takie jeszcze ciepłe, ale i na drugi dzień będą świetnym dodatkiem do kawy. Przed pieczeniem zaopatrzcie się w linijkę :).
Z przepisu wychodzi 18 precli.
Przepis krok po kroku .
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres [email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na ciasto:
około 650g mąki
25g świeżych drożdży
150g cukru
150g stopionego masła
1 szklanka mleka
1/3 szklanki wody
2 duże żółtka
1 duże jajko
1 łyżeczka esencji waniliowej
szczypta soli
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka gorącej wody (do wymieszania z miodem)
5 łyżek suchego zmielonego maku (u mnie biały)
1 jajko i odrobina mleka (do smarowania)
kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji
Składniki na lukier:
0,5 szklanki cukru pudru
sok z połowy cytryny
Wykonanie:
1. Przygotuj zaczyn: drożdże, 1 łyżeczkę cukru i łyżkę mąki wymieszaj w 2 łyżkach ciepłej wody. Odstaw w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
2. Rozpuść masło i odstaw do przestudzenia.
3. Pozostałą wodę lekko podgrzej wraz z mlekiem. Płyn ma być ciepły, ale nie wrzący.
4. W dużej misce wymieszaj ze sobą ciepłe mleko z wodą, letnie masło, sól, resztę cukru, jajko, żółtka, esencję i zaczyn. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Używam do tego miksera.
5. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto ma podwoić swoją objętość.
6. 1 łyżkę wody wymieszaj z miodem.
7. Posyp stół mąką i rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach około 42x45 cm.
8. Posmaruj ciasto miodem i posyp makiem (u mnie biały, więc ledwo go widać na poniższym.
9. Podziel ciasto na 3 pasy o szerokości około 15 cm. Każdy pas przeciąć 6 razy, aby powstały szerokie na 7 cm prostokąty.
10. Zwiń prostokąty w ruloniki.
11. Każdy rulon natnij wzdłuż (nie przetnij ciasta po całej długości), a następnie skręć kilka razy, jak spiralę.
12. Końce rulonu zlep i uformuj w okrąg.
13. Ułóż precle na na papierze do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
14. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
15. Posmaruj precle roztrzepanym jajkiem z niewielką ilością mleka.
16. Piecz około 15 minut.
17. Zimne udekoruj cytrynowym lukrem (do cukru pudru stopniowo dodawaj sok z cytryny, aby uzyskać pożądaną konsystencję) i posyp skórką pomarańczową. Lukrem można smarować też gorące precle. Jak kto woli :)
Smacznego!
Inspiracja
Źródło:http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2015/03/sodkie-precle-na-drozdzach.html