Wykonanie
1 kg
mąki100 g
drożdzy6
żółtek500 ml
mleka100 g
cukru1
jajko50 ml
spirytusu lub
rumu1
cytryna100 g
masła400 g konfitur/dżem1,5 kg
smalcu do smażenia
waniliasólLukier250 g
cukru pudrukilka łyżek gorącej
wodysok z 1
cytrynysmażona
skórka pomarańczowa ( jak ktoś lubi)
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżk
cukru, 200 g
mąki, 150 ml
mleka.Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.Po wyrośnięciu dodać
żółtka utarte z
jajkiem i
cukrem, resztę
mąki i
mleka, sok oraz startą
skórkę z cytryny,
alkohol, startą
wanilię i szczyptę
soli.Wyrabiać ciasto aż będzie lśniące i zacznie odstawać od ręki.Dodać roztopione, przestudzone
masło, ponownie wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Po wyrosnięciu formować pączki.Sposób INabieramy łyżką porcje ciasta.Natłuszczonymi palcami formować małe krążki.Na środku krążka położyć 1/2 łyżeczki nadzienia i zlepiać ciasto nad nadzieniem.Układać zlepioną stroną do dołu na stolnicy/blacie wysypanym
mąką, zachowując odstępy
między pączkami. Przykryć pączki ściereczką. Gdy podrosną,
rozgrzać
smalec i wrzucić kawałek ciasta na próbę.Jeżeli zaraz zacznie się rumienić, wkładać po kilka pączków( zlepieniem do dołu), tak aby się ze sobą nie stykały. Przykryć i smażyć na srednim ogniu, aż się zrumienią, przewrócić i smażyć drugą stronę, bez przykrycia. Usmażone pączki osączyć na papierowych serwetkach.Sposób IIWyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 2 cm i foremka wykroić krążki o srednicy 4 cm.Na połowie krążków ułożyć po 1/2 łyżeczki nadzienia i przykryć drugim takim samym krążkiem.Brzegi zlepić, wyrównać foremką i odstawić w ciepłe miejsce.Gdy pod rosną smażyć jak wyżej.LukrowanieRozetrzeć
cukier puder z
wodą i
sokiem z cytryny, polukrować paczki i posypać
skórką pomarańczową.