Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 3 sztuk
cukier 0,5 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
mąka tortowa 0,5 szklanek
mąka ziemniaczana 1 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 0,5 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
białka 6 sztuk
cukier 1 szklanek
mak 150 gramów
wiórki kokosowe 150 gramów
proszek do pieczenia 0,5 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
Chałwa 300 gramów
żółtka 4 sztuk
mleko 0,5 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
masło 350 gramów
mąka ziemniaczana 1 łyżek stołowych
czekolada 2 łyżek stołowych
rodzynki 300 gramów
rum 150 mililitrów
czekolada gorzka 2 sztuk
masło 2 łyżek stołowychWykonanie:Ciasto
biszkoptowe: ubić 3
białka ze szczypta
soli na sztywna pianę. Ubijając, dodać pól szklaki
cukru oraz
cukier waniliowy, a następnie stopniowo
żółtka. Ubić na jednolitą masę. Delikatnie wymieszać z
mąkami oraz
proszkiem do pieczenia. Przełożyć do dużej blachy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec 25 minut w 175 stopniach.Ciasto
makowe: ubić 6
białek ze szczypta
soli na sztywna pianę. Ubijając, dodawać stopniowo szklankę
cukru i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się
cukru. Wymieszać
mak z
kokosem oraz
proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z pianą. Rozłożyć równomiernie na dużej blaszce4, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec 25 minut w 175 stopniach.Krem z
chałwy: utrzeć 4
żółtka z łyżką
mąki ziemniaczanej i 2 łyżkami
mleka. Resztę
mleka zagotować z
cukrem waniliowym i 2 łyżkami
czekolady. Na gorące
mleko wlać masę
żółtkową i ugotować krem. Miękkie
masło utrzeć z
chałwą, dodając po łyżce zimnego kremu.Polewa rodzynkowa: o[płukane, osączone małe
rodzynki zalać
rumem, przykryć i pozostawić na noc. Rozpuścić 2 łyżki
masła z połamana
czekoladą w kąpieli
wodnej. Dodać
rodzynki nasiąknięte
rumem i wymieszać.Złożenie ciasta:
biszkopt - krem z
chałwy - ciasto
makowe - polewa rodzynkowa.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: