ßßß Cookit - przepis na KOKOSANKI CZEKOLADOWE

KOKOSANKI CZEKOLADOWE

nazwa

Wykonanie

200 g gorzkiej czekolady
150 g miękkiego masła
3/4 szklanki drobnego cukru
7 dużych jajek (osobno żółtka i białka)
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
polewa
100 g masła
100 g czekolady
4 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
ponadto
1 szklanka wiórków kokosowych
Pieczemy ciasto.
Masło rozcieramy z roztopioną, lekko ciepłą czekoladą, aż do gładkości. Kolejno i powoli dokładamy żółtka i cukier, cały czas masę miksując. Wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy ciasto delikatnie łyżką drewnianą. Białka ubijamy osobno z solą na sztywno. Pianę wkręcamy do gęstej, czekoladowej mikstury.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej blaszki. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 170*C około 25-30 minut (do tzw. suchego patyczka). Gotowe pozostawiamy w piekarniku, żeby powoli ostygło (inaczej biszkopt może opaść). Następnie wyciągamy je z formy i kroimy w kostkę.
Przygotowujemy polewę czekoladową.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/12/kokosanki-czekoladowe.html