Wykonanie
Przepis na te muffiny znalazł mój chłopak. Zrobiliśmy je wspólnie i są bardzo smaczne :)) Jeśli ktoś nie przepada za zbyt słodkimi ciastami, to polecam zrobić je bez kremu, który jest niezwykle słodki. Jednak do gorzkiej
kawy nadaje się idealnie. Same muffiny, bez kremu, smakują również bardzo dobrze, robiąc je więc bez niego, efekt wcale nie będzie gorszy. Kto natomiast lubi się od czasu do czasu zasłodzić, to przepis się nadaje jak najbardziej ;-)
Przepis na około 14 babeczekNa ciasto:150 g
masła150 g
cukru3 średnie
jajka150 g
mąki60 g
białej czekolady dobrej jakości60 g
gorzkiej czekolady dobrej jakościszczypta
soli1 czubata łyżeczka
proszku do pieczeniaNa krem:110 g
masła250 g lukru70 g
białej czekolady dobrej jakości70 g
gorzkiej czekolady dobrej jakości1 łyżka
kakaoew.
mleko, gdy krem jest za gęstyMiękkie
masło utrzeć z
cukrem na kremową masę. Dodawać po jednym
jajku, cały czas miksując. Następnie dodawać po łyżce
mąki, wymieszanej z
solą i
proszkiem do pieczenia.Podzielić ciasto na dwie części.Obie
czekolady rozpuścić w osobnych naczyniach w kąpieli
wodnej.Dodać
białą czekoladę do jednej części ciasta a gorzką do drugiej. Zmiksować.Naprzemiennie nakładać po jednej łyżce jasnego i ciemnego ciasta do foremek papierowych, umieszczonych w foremkach do pieczenia muffinów.Piec 30 minut w 150 stopniach.W tym czasie przygotować krem: Miękkie
masło utrzeć z lukrem. Ponownie rozpuścić osobno białą i
gorzką czekoladę w kąpieli
wodnej. Podzielić masę
maślaną na dwie części i do każdej dodać jedną z rozpuszczonych
czekolad.Rękaw do dekoracji
tortów napełnić naprzemiennie raz ciemnym, raz jasnym kremem, po jednej łyżce. Udekorować muffiny.Smacznego!