ßßß Cookit - przepis na Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

nazwa

Wykonanie

Przepis na te muffiny znalazł mój chłopak. Zrobiliśmy je wspólnie i są bardzo smaczne :)) Jeśli ktoś nie przepada za zbyt słodkimi ciastami, to polecam zrobić je bez kremu, który jest niezwykle słodki. Jednak do gorzkiej kawy nadaje się idealnie. Same muffiny, bez kremu, smakują również bardzo dobrze, robiąc je więc bez niego, efekt wcale nie będzie gorszy. Kto natomiast lubi się od czasu do czasu zasłodzić, to przepis się nadaje jak najbardziej ;-)
Przepis na około 14 babeczek
Na ciasto:
150 g masła
150 g cukru
3 średnie jajka
150 g mąki
60 g białej czekolady dobrej jakości
60 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
szczypta soli
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Na krem:
110 g masła
250 g lukru
70 g białej czekolady dobrej jakości
70 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
1 łyżka kakao
ew. mleko, gdy krem jest za gęsty
Miękkie masło utrzeć z cukrem na kremową masę. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie dodawać po łyżce mąki, wymieszanej z solą i proszkiem do pieczenia.
Podzielić ciasto na dwie części.
Obie czekolady rozpuścić w osobnych naczyniach w kąpieli wodnej.
Dodać białą czekoladę do jednej części ciasta a gorzką do drugiej. Zmiksować.
Naprzemiennie nakładać po jednej łyżce jasnego i ciemnego ciasta do foremek papierowych, umieszczonych w foremkach do pieczenia muffinów.
Piec 30 minut w 150 stopniach.
W tym czasie przygotować krem: Miękkie masło utrzeć z lukrem. Ponownie rozpuścić osobno białą i gorzką czekoladę w kąpieli wodnej. Podzielić masę maślaną na dwie części i do każdej dodać jedną z rozpuszczonych czekolad.
Rękaw do dekoracji tortów napełnić naprzemiennie raz ciemnym, raz jasnym kremem, po jednej łyżce. Udekorować muffiny.
Smacznego!
Źródło:http://iinspiracje-kulinarne.blogspot.com/2014/01/marmurkowe-muffiny-z-kremem-z-biaej-i.html